Регламентиране на платеното кръводаряване е един от вариантите да се

...
Регламентиране на платеното кръводаряване е един от вариантите да се
Коментари Харесай

Лекар: Платеното кръводаряване трябва да се узакони

Регламентиране на платеното кръводаряване е един от разновидностите да се постави завършек на черния пазар на кръв, счита ръководителят на БЧК-Русе доктор Руденко Йорданов. Той участва на началото на взаимната едноседмична акция за непринудено кръводаряване „ Кръвта не е за обмен - тя е подарък “, проведена за втора поредна година от УМБАЛ-Русе и БЧК-Русе, съобщи БГНЕС.

Сред първите, отзовали се на акцията, е дългогодишният кръводарител Виктор Стоянов, който е и основател на взаимната самодейност. Само на 34 години, той е дарил към този момент рекордните 43 пъти. „ Така съм учтив, това е мое занятие. Вече няма войска, това е методът, по който здравите мъже и дами можем да способстваме за обществото си. За миналата година има 166 650 кръводарявания в България при нужда от 357 700. Близо два пъти е разликата, обществото ни изпитва усложнения, доста хора са заболели, а има и такива, които стигат до там, че си продават кръвта. Това е аморално и няма нищо хуманно в него “, показа Виктор.

Самият той като член на БЧК обикаля русенските учебни заведения и изяснява пред зрелостниците за смисъла на доброволното кръводаряване. Аудиторията са младежите над 18 години, които към този момент имат право да подаряват кръв – за мъжете до 5 пъти в годината, за дамите до 4 пъти. Защото най-трудна е първата крачка и превъзмогването на напрежението, споделя ръководителят на БЧК-Русе доктор Руденко Йорданов.

По отношение на черния пазар на кръв доктор Йорданов има свое предложение за пресичането му. „ Аз задавам риторично въпроса –хубаво, блокираме ги и не могат да влязат тук. И на другия ден операционните стопират. Вашето решение какво е? Моето е, откакто съществува практиката да има и кръв, която се дава, не споделям подарява, възмездно, най-малко да има цена и най-малко да няма медиатори. Тогава тя ще коства два пъти по-евтино. Това е едно просто решение, което обаче всички лицемери не харесват, тъй като на тях им харесва да настояват, че има непринудено кръводаряване, а зад кулисите то да е платено. След като съществува, най-малко да го възстановяваме, узаконим и институционализираме като изключение, несъмнено, доброволното би следвало да е водещо “, счита доктор Йорданов.

Законотворците и работодателите са хората, които би трябвало да се ангажират по-сериозно с казуса, споделя Стела Кръстева, пиар на болничното заведение. „ Когато един служащ желае да кръводари, той да има опция от своя шеф да получи това, което му се поставя по закон, а точно платения отпуск. Защото той тук, когато пристигна да кръводари, получава това, което му се поставя по закон. Другото - законът е значим, с цел да може да спре тази търговия противозаконна с кръв “, безапелационна е тя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР