Регистрираните безработни в Бюрата по труда са малко над 200

...
Регистрираните безработни в Бюрата по труда са малко над 200
Коментари Харесай

Над 300 хил. българи били демотивирани


Регистрираните безработни в Бюрата по труда са малко над 200 000, а хората в трудоспособна възраст, които нито работят, нито учат, нито желаят да се записват като търсещи работа, са над 300 000, разгласи общественият министър Бисер Петков на конференция за демотивираните българи, проведена от Фондация " Фридрих Еберт " и от Института за стопанска система и интернационалните проучвания.

В началото на ноември институтът и фондацията показаха проучване, съгласно което групата на " нищоправещите " е от над 300 000 души, което е два пъти повече от това, което се предполагаше. Според специалистите тези хора са голям запас на пазара на труда - близо 10 % от работещите. Те обаче не способстват за обществените системи и генерират беднотия, маргинализация и сива стопанска система.

Експертите от института са безапелационни, че към тази група настоящите до момента ограничения не работят, по тази причина би трябвало да се мисли за качествено нов метод или най-малко преосмисляне на досегашния.

Данните сочат обаче, че 16% от тези 300 000 не са работили в никакъв случай, а близо 70 % са тези, които не са работили над 2 години.

Според някогашния обществен министър Ивайло Калфин профилът на тези хора е друг - допуска се, че те са с ниско обучение и многодетни, само че проучването демонстрира, че 66 % от тях са със приблизително и висше обучение.

Те са отмерено разпределени в обществото, като има тежест за младежите, изключително тези, които не са започвали работа и тези в предпенсионна възраст, които не намират смисъл да си търсят работа и да се образоват в курсове.

Според ръководителя на парламентарната обществена комисия Хасан Адемов възрастните са най-рисковата и неразучена група.

Голяма е и групата на младите дами, което се изяснява с развъждането на деца. Има майки, които 5-6 години са отвън пазара на труда и мъчно могат да се върнат на работа. Според специалистите дългото майчинство в България също способства за това.

Голяма част от демотивираните живеят в фамилии, в които единият има приходи и това се приема. Това е един от факторите, които генерират беднотия при децата. Част от демотивираните си признават, че получават приходи от сивата стопанска система - 17%.

Заплащането се извежда от проучването като главен мотивиращ фактор, само че съгласно Ивайло Калфин политиката по приходите е значима, само че не би трябвало да се надценява при решаването на казуса. Очакванията на хората са за заплата сред 500 и 1000 лв., което е постижима сума, само че все пак в групата на хората, които нищо не вършат, има такива, които повече от пет години са отвън пазара на труда.

Психологическите задръжки при някои са водещи, изключително при по-възрастните хора, които изпитват позор и боязън занапред да бъдат нови служащи, да бъдат обучавани в нови умения. Експертите считат, че за тях би трябвало да се обезпечи психическа помощ, да има пробни наемания и други ограничения.

Социалният министър Бисер Петков очерта настоящите ограничения, които се ползват и уточни, че някои от тях въпреки всичко са работещи. Такава е Националната стратегия за активиране на неактивните, която е удължена до 2020 година, ограничения по ОПРЧР, самодейността " Готови за работа ".

Петков напомни и към този момент настоящата смяна в Кодекса на труда, която разрешава по-ранно връщане на майката на работа, при което тя получава половината от компенсацията. Има интерес към смяната, добави той.

Според специалистите би трябвало да се подтикват младите майки да се връщат по-рано на работа. Това допуска облекчени условия за развъждане на деца, безвъзмезден и обезпечен достъп до ясли и градини, по-добро контролиране на болничните за родители на дребни деца и основаване на обществени услуги за подкрепяне в дома.

 

dnes.bg

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР