Регистрирани са двайсет и четири партии и седем коалиции за

...
Регистрирани са двайсет и четири партии и седем коалиции за
Коментари Харесай

Според ЦИК ПП и ДБ не могат да се обединят

Регистрирани са двайсет и четири партии и седем обединения за присъединяване в предварителния парламентарен избор на 2 октомври. Това стана ясно на брифинг на Централната изборна комисия. На въпрос дали " Продължаваме промяната " и " Демократична България " могат да се обединят за изборите, макар че са се записали поотделно, представителят на ЦИК Росица Матева отговори, че единствено в състава на записана коалиция могат да се вършат промени. В нея могат да се включват други партии или да я напущат. " Това значи, че " Демократична България “ и " Продължаваме Промяната " не могат да се обединят, само че всички партии от едната коалиция могат да се трансферират в другата ", означи зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номерата на бюлетините, с които партиите и обединенията се явят вземат участие на идните избори, разгласи Матева. Окончателният брой и тип на участниците в изборите ще бъде явен на 30 август, откакто приключат съответните инспекции. До регионалните шефове и общини са изпратени симулатори за машинно гласоподаване.

В чужбина се чака да бъдат разкрити 734 изборни секции. Сигурни са 559 секции, останалите 175 изискват единодушие от приемащата страна и са оповестени под изискване. Преди ден станало ясно, че в Германия ще имаме единодушие за откриване на секции на 40 адреса, отвън дипломатическите и консулските представителства, посочи зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

На въпроса дали Политическа партия и Демократична България биха могли да се явят дружно на вота в телевизионно изявление сутринта уточнения даде и шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Тя сподели, че до 27 август е законовият период и в случай че те решат да подадат заявление за промени според от декларираното предпочитание и съобразено със закона, ЦИК ще вземе своето решение. " Според законовия текст в Изборния кодекс може да се вършат промени в състава или наименованието на записана коалиция, т.е. в случай че някоя от съставните партии реши да напусне, обединението ще остане записана за изборите, в случай че в нея са останали най-малко две партии. В записана коалиция може да се включи и друга партия. Но коалиция в коалиция мисля, че законът не позволява - това е възможно в избори за общински съветници и кметове, когато се основават локални обединения ", изясни Нейкова.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР