Регистрираната към 02.09.2021 г. 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната

...
Регистрираната към 02.09.2021 г. 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната
Коментари Харесай

МЗ обясни подробно каква е ситуацията с коварния делта вариант

 Регистрираната към 02.09.2021 година 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната е 294,27 на 100 000 население, а седмичната категоричност на тестванията е повишена до 6,54%. Хоспитализирани са 3 985 души, от които 333 се лекуват в интензивни структури. Увеличава се и 14-дневната смъртност – 8,14 на 100 000 население.

Настоящият епидемиологичен напредък е породен от Делта разновидността на SARS-CoV-2, който се характеризира с по-голяма контагиозност и вирулентност. Установено е, че вирусният товар, който се отделя от инфектирано лице, е 1000 пъти повече спрямо други разновидности, което спомага за доста по-лесното и бързо предаване на инфекцията, даже и навън.

Всички тези условия, наред с незадоволителния имунизационен обсег, постановат прецизно съблюдаване на откритите към този момент общи противоепидемични ограничения за ограничение на разпространяването на COVID-19, както и краткотрайното въвеждане на спомагателни ограничения, целящи понижаване на незащитените контакти, възникването на нови случаи и гърмежи и преодоляване на следения сега напредък в заболяемостта.

Противоепидемичните ограничения, които се ползват за ограничение разпространяването на SARS-CoV-2, се основават на рекомендации и насоки на Световната здравна организация, Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите и на добития международен опит.

Доказано е, че с изключение на всеобщата имунизация, най-ефективна противоепидемична мярка за ограничение разпространяването на COVID-19 е спазването на физическа отдалеченост при другарство. Наред с това е належащо усилване на ограниченията в заобикалящата среда (почистване, стерилизация, вентилация и т.н.), както и използване на персоналните защитни ограничения от всеки човек (маска, покриваща носа и устата, хигиена на ръцете, ограничение на контактите при признаци на заболяване, покриване на устата при кашляне и кихане (ако няма защитна маска).

Посочените противоепидемични ограничения са обусловени от метода на предаване на причинителя на COVID-19. Вирусът SARS-CoV-2 се популяризира от човек на човек по въздушно-капков път (респираторни капчици) и по аерозолен път (аерозоли, които са натоварени с по-малки по мярка капки), а в по-редки случаи и по контактен път.

Отделяните от инфектирания човек капки, съдържащи вирус, са с разнообразни размери, като по-големите се популяризират на разстояние до 1,5 – 2 м. от инфектираното лице и не остават за дълго във въздуха, а падат по повърхностите наоколо (за секунди или минути). По-малките капки образуват аерозол, който се задържа дълго във въздуха, изключително в затворени пространства с неприятна вентилация.

Инфектираните лица (дори и преди да са развили каквито и да е симптоми) отделят вируса от дихателните си пътища при:

Дишане;

Говор;

Пеене;

Смях;

Кашляне;

Кихане.

Заразяването на възприемчивите хора става при пряк контакт на лигавицата на носа и устата или очите с натоварените с вирус капки, или при поемане на инфекциозния аерозол надълбоко в белите дробове. Рискът от заразяване посредством респираторни аерозоли е най-голям в неприятно проветрявани затворени пространства, в които има доста хора и контактът сред тях е нескончаем. 

С увеличение на дистанцията сред лицата (физическа отдалеченост от 1,5-2 м.) се понижава опцията за дейно предаване на вируса на близките по въздушно-капков път, а с ограничение на броя на хората, намиращи се в затворени пространства, и обезпечаване на съответна вентилация се понижава опцията за аерозолно разпространяване и по този метод се лимитира възникването на нови инфекции.

Заразяване може да стане и по контактен път – при досег със инфектиран човек (напр. при ръкуване) или при замърсяване на ръцете от контаминирани повърхности и предмети и следващо пипане на устата, носа и очите, което постанова спазването на персонална хигиена и осъществяване на настояща стерилизация тук-там, където се събират доста хора. 

Данните от документирани епидемиологични гърмежи и резултатите от научни изследвания към този момент са доста повече, в сравнение с при започване на пандемията, и тези нови познания се ползват за ограничение на разпространяването на COVID-19. Известно е, че вирусът най-често се предава, когато възприемчивите лица са в стеснен контакт със инфектирани хора (независимо от това дали имат признаци на заболяване, или не). Известно е също по този начин, че разпространението на вируса става най-вече в затворени пространства. Значение има и продължителността на престоя в помещението. 

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите показва, че предаването на SARS-CoV-2 е изключително дейно в пренаселени пространства на закрито, като: офиси, заведения за хранене, църкви, търговски центрове, работен общежития, проведени групи в ски курорти, празненства, танцувални зали, круизи и транспортни средства. При пеене, кряскане или висок диалект, например в доста шумна среда, се покачва образуването и отделянето на заразни респираторни капчици, в това число се улеснява и аерозолното разпространяване на вируса.

По отношение на местата, където има по-висок риск от заразяване, СЗО поучава те да бъдат избягвани и показва, че огромен риск от разпространяване на SARS-CoV-2 съществува в: 1) пространства, които са затворени; 2) места, в които се събират доста хора; 3) места, в които изискванията допускат доста стеснен контакт сред хората. Там, където тези три рискови фактора се съчетават, рискът от заразяване с SARS-CoV-2 е максимален и там най-често са регистрирани епидемиологични гърмежи (ресторанти, фитнеси, нощни клубове, офиси, религиозни храмове, където в затворени пространства постоянно се събират доста хора, които приказват високо, крещят, пеят, или дишат учестено и надълбоко, заради физическо натоварване).

Опасността от разпространение на болестта е най-голяма в препълнени и незадоволително вентилирани и/или проветрявани пространства, където инфектирани хора прекарват дълго време наоколо с други хора. В такава конюнктура вирусите се популяризират доста по-ефективно чрез респираторните тайни или посредством аерозол, тъй че там защитните ограничения са изключително значими.

Центърът за надзор на болесттите в Съединени американски щати (CDC) показва, че колкото повече едно лице контактува с други хора и колкото по-продължителен е контактът, толкоз по-висок е рискът от разпространяване на COVID-19. Рискът от разпространяване на COVID-19 в конюнктура на ресторант или бар нараства при увеличение на контактите с други хора на разстояние, по-малко от 2 м., както е посочено:

Най-нисък риск: обслужването с храна е лимитирано до обслужване в колата, доставка на открито, взимане за у дома и взимане от гише на тротоара.

По-рисково: главно обслужване в колата, доставка, взимане за у дома и взимане от гише на тротоара. Храненето в заведението се лимитира до местата навън. Капацитетът на местата е стеснен, с цел да се разреши разстояние 2 м. сред масите.

По-висок риск: хранене в заведението вътре, при понижен потенциал, с цел да се разреши масите да са на разстояние 2 м. И/или хранене в заведението с места на открито, само че без масите да са на разстояние най-малко 2 м. Най-висок риск: хранене в заведението вътре. Капацитетът на местата не е понижен и масите не са на разстояние най-малко 2 м. 

Мерките, които публичното опазване на здравето ползва на всички места по света, са от решаващо значение за ограничение разпространяването на COVID-19.

Индивидуалните защитни ограничения, в това число потребление на маски, там, където е належащо и общите профилактични ограничения във външната среда като разчистване, стерилизация, вентилация, се ползват във всеки един стадий от развиването на пандемията.

В стадий на интензифициране на епидемиологичния развой и при незадоволително висок обсег на популацията с ваксини против COVID-19, с оглед понижаване на хоспитализациите, на тежките случаи и на смъртността, е належащо за избран интервал от време да се приложат ограничения, ограничаващи опциите за разпространяване на вируса в обществото. Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите дава постоянно актуализираща се информация за набора от противоепидемични ограничения, които се подхващат във всяка от страните членки.

Мерките, с които страните реагират на разпространяването на COVID-19, според от интензивността на епидемиологичния развой, включват: потребление на защитни маски на публични места/в публичния превоз, рекомендации за отдалечена работа/затваряне на работните места, анулация на всеобщите събирания (за съответни събития или възбрана на събития с избран размер), затваряне на обществени места (включително заведения за хранене, развлекателни обекти, магазини за артикули не от първа нужда, отчасти или цялостно затваряне на публичния превоз и др.), затваряне на просветителни институции (включително детски градини и ясли, начални, съществени и междинни учебни заведения и университети), рекомендации " останете си у дома " за рисковите групи или уязвимо население (хора в преклонна възраст, хора с хронични болести, хора с физически увреждания и пр.), рекомендации " останете си у дома " за цялото население (които са доброволни и не са принудителни) и заповеди " останете си у дома " за цялото население (които са насилствени и се назовават още " локдаун " ).

Предвид гореизложеното, считано от 07.09.2021 година, в страната се вкарват ограничения, с които се цели да се понижи опцията за предаване на инфекцията в разнообразни обекти и действия, които се организират на закрито и да се противодейства на всеобщото разпространяване на Делта разновидността на SARS-CoV-2 на територията на страната и обвързваните с това напън върху здравната система и неподходящи здравни, обществени и стопански последствия. Въведени са описаните нагоре противоепидемични ограничения (ограничително-изолационни), като главно внимание се обръща на спазването на физическа отдалеченост и наложително носене на защитна маска за лице.

С намаляването на броя на лицата при осъществяване на присъствени групови занятия в езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове и школи, както и при провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, образования и други мероприятия с подобен темперамент, изпити и състезания, се понижава и вероятността за заразяване на възприемчиви лица (намалена гъстота) и вероятно следващо предаване на COVID-19 в фамилии и семейства. В тази връзка е въведено условието за отчасти прилагане на потенциала на пространствата, като съгласно осъществяваната активност същият варира – от 30% при визити в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство, в спортни и фитнес обекти и аудитория навън, при провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, образования и други мероприятия с подобен темперамент, изпити и състезания, в балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове до 50% в кина, театри, циркови представления, концерти и други театрални прояви на закрито.

По отношение на заведенията за хранене и развлечения се вкарва условието за разстояние от 1.5 метра сред облегалките на столовете на прилежащите маси, както и недопускане на повече от 6 души на една маса.

Друг вид за понижаване на гъстотата на хората е въвеждането на условието от  8 кв.м в обекти като музеи и галерии, пазари, борси, базари и изложби и търговски, административни или други обекти, които дават услуги на жителите, с което в допълнение се основава опция за съблюдаване на физическа отдалеченост - наложителна съществена противоепидемична мярка в обсега на заповедта.

С изключение на обекти като заведенията за хранене и развлечения (за клиенти), както и при осъществяване на спортни мероприятия (за спортисти), носенето на защитна маска за лице е наложително като мярка за надзор по отношение на източниците на зараза (пресимптомни и асимптомни носители) и мярка за профилактика при възприемчиви лица и лица в риск.

За обекти, при които не може да се вкара съблюдаване и надзор на посочените ограничително-изолационни ограничения, провеждането на действия краткотрайно се прекратява (посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца, тимбилдинги и други проведени групови мероприятия с подобен темперамент в трудови колективи, всеобщи мероприятия като музикални и други фестивали, събори, фолклорни начинания и други с подобен темперамент, при които присъстващите не са проведени с избрани седящи места и входът (участието) е безграничен, групови спортове на закрито, като се изключи тренировки и надпревари за картотекирани състезатели професионалисти).

Въвеждането на описаните ограничения е в период до 31.10.2021 година, като от време на време ще се прави разбор на главните епидемиологични индикатори на епидемиологичния развой, обвързван с COVID-19, и при нужда ограниченията ще бъдат допълвани или отменяни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР