Регистрирана е рекордно ниска подкрепа към Народното събрание. Това показва

...
Регистрирана е рекордно ниска подкрепа към Народното събрание. Това показва
Коментари Харесай

Политолог: Формацията на Петков и Василев ще вземат гласове от ИТН, ДБ и ИБГНИ

Регистрирана е рекордно ниска поддръжка към Народното събрание. Това демонстрира социологическо изследване на „ Тренд “.

То е осъществено в интервала сред 8 и 15 септември 2021 година, посредством изявленията „ лице в лице “ с таблет измежду 1012 души на възраст над 18 години.

Електоралните настройки демонстрират, че ГЕРБ-СДС събират най-голяма поддръжка (24,4%), на второ място са „ ИТН “ (17,5%) и трети – Българска социалистическа партия (16,6%). Според данните 4-процентовата преграда за влизане в апрламента премианват още Движение за права и свободи (9,3%), новата групировка на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев (9,1%) и „ Демократична България “ (8,5%).

Политологът от „ Тренд “ Анастас Стефанов разяснява в „ Тази заран “ по бТВ, че лидерското място на партията на Бойко Борисов може да се изясни със стабилизация в политическото им държание и отлив на електорат от „ ИТН “.

Петков и Василев черпят гласове от сходни политически субекти, които са артикулирали антистатукво реторика, смяна и така нататък – „ ИТН “, „ Демократична България “ и „ Изправи се БГ! Ние идваме “. Предстои да забележим по какъв начин ще разпрострат своите политичеки послания. Възможно е да вземат гласове от левицата, само че несъществена част “, добави политологът.

По думите му „ Изправи се БГ! Ние идваме “ остава под бариерата точно поради новата групировка. „ Възраждане “ затвърждават поддръжката си.

По думите на Стефанов данните затвърждават отрицателните оценки. Според него резултатът не е неочакван, на база политическите спорове. Неодобрението доближава 77%, а поддръжката пада до рекордно ниските 12%. 11% не могат да оценят работата на Народното събрание.

„ Има една основна разлика с предходното Народно заседание, тогава беше основана една атмосфера на сцена за дуел със статуквото, внасяне на нов звук. Докато тук видяхме една сцена арена на война на всеки против всеки, кавги “, изясни политологът.

Изследването регистрира спад в поддръжката към служебния кабинет „ Янев 1 “. Стефанов посочи, че държавното управление е стартирало с положителни резултати, само че действита на част от министрите са рефлектирали върху резултата.

Проучването демонстрира 35% утвърждение, 44% - отрицание, а 21% от запитаните не могат да дадат отговор. Политологът изясни, че през май месец е имало повишени упования към работата на кабинета.

Президентът съумява да запази своя висок рейтинг, макар че се записва лек спад. Одобрението към него е 46%, а неодобрението – 35%. 19% от интервюираните не могат да дефинират.

На въпроса: „ Коя групировка носи отговорност, че не се сформира държавно управление “, 43% от запитаните дават отговор „ ИТН “. На второ място са посочени ГЕРБ-СДС (11%) и на трето – „ Демократична България “ (8%).

„ Данните са красноречиви. За никой не е загадка, че към „ ИТН “ имаше огромни упования, а след изборните резултати от 11 юли – това беше първата политическа мощ. Логично е тези упования да са повишени, по отношение на упованията от 4 април. Създаде се и усещане, че Има Такъв Народ работи не толкоз колаборативно, колкото се очакваше от останалите „ партии на митинга “, разяснява политологът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР