Регистрираме известен спад в нивото на престъпленията като цяло, към

...
Регистрираме известен спад в нивото на престъпленията като цяло, към
Коментари Харесай

МВР отчита 80% ръст на домашното насилие

Регистрираме прочут спад в равнището на закононарушенията като цяло, към днешна дата са с 3,7% по-малко спрямо предходната година, а с към 3% е завишението на равнището на разкритите закононарушения. Това сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Живко Коцев в изявление за Българска телеграфна агенция, като услужливо пропусна, че приказва за регистрирани закононарушения, а те са дребна част от всички осъществени. Той даде за образец, че има спад при закононарушенията срещу личността, кражбите на коли и на имущество. Истинските наблюдения демонстрират противоположното: още веднъж се крадат даже чистачки за коли.

Сериозен растеж се регистрира обаче на сигналите за случаите на домашно принуждение, като има и нарастване на броя на досъдебните производства, означи Живко Коцев. " До този миг са регистрирани 1359 случая по отношение на 749 през 2022 година т.е. 81,4% нарастване на деянията на експанзия в домашни условия, това е извънредно тревожно ", сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи. По тематиката за трафика на хора от България основен комисар Живко Коцев уточни, че през 2022 година са разпознати общо 153 жертви на трафик на хора, от които осем деца. Той показа данни и за отминалите две години: през 2021 година общо са разпознати 468 жертви на трафик, от които 24 деца, през 2020 година те са 458, измежду които 31 деца.

" През тази година са извършени 11 спецоперации против трафика на хора. Неутрализирани са девет проведени незаконни групи. Задържани са 49 лица и 32 от тях са привлечени към наказателна отговорност ", заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи, който няма и 3 месеца е на поста. Той добави, че през 2022 година Министерство на вътрешните работи е осъществило осем спецоперации и са обезвредени пет незаконни групи по тази линия.

Във връзка с мигрантския напън общо досега са предотвратени 170 хиляди опита за незаконно прекосяване на жители на трети страни против 139 хиляди през 2022 година, изясни Живко Коцев. Във вътрешността на страната са арестувани над 12 хиляди души. България се оправя доста добре с запазване на страната граница, която е и граница на Европейски Съюз, добави той. Главният секретар регистрира понижаване на опитите за нелегално прекосяване на мигранти като означи, че през миналата седмица в границите на едно денонощие са регистрирани под 300 опита, до момента в който до преди два месеца броят им е варирал сред 1200 и 1500 на денонощие. Коцев добави, че има над 80% растеж на формираните досъдебни производства и над 30% неоправдателни присъди по линия на битката с мигрантския напън. Той регистрира, че намаляването на натиска е с помощта на взаимните старания с турската страна, както и синхронът на Министерство на вътрешните работи с Европол и Фронтекс.

 Пламен Валентинов

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР