Регистрацията за подаване на документи за българско гражданство вече става

...
Регистрацията за подаване на документи за българско гражданство вече става
Коментари Харесай

Облекчени процедури за придобиване на българско гражданство

Регистрацията за подаване на документи за българско поданство към този момент става по електронен път. От 2 януари на уеб страницата на Министерството на правораздаването проработи нова автоматизирана система, която разрешава претендентите да избират комфортни за тях дати за осъществяване на изявление със чиновник.

София

Владимир от македонския град Прилеп пробва от 2016 година да стане български жител. Сега най-сетне има планувано изявление.

Българска национална телевизия: Дълго ли чакахте?


Владимир: Една година.

Вече няма да е по този начин. Новата електронна система разрешава онлайн да се резервира дата и час за подаване на документите. Дори изявлението ще може да се организира в същия ден или да се избере друга комфортна дата.

Десислава Ахладова - зам. министър на правораздаването: Избягваме наслагването на голям брой хора пред министерство на правораздаването, преодоляваме опашките, които бяха проблем и изнервяха жителите. Те ще могат сами да изберат, а не системата да избира в кой комфортен за тях миг имат опция.

Димитрия и Сава от Скопие са от първите, които са употребявали автоматизираната система.

Сава: И в този момент през днешния ден дойдохме тука. Да поднесем документи.

Българска национална телевизия: И незабавно на изявлението?

- Епа по този начин.

Димитрия: Аз сакам да отвориме компания нещо, по тази причина. Фирма у Бугария да работиме.

При досегашната процедура след подаване на документите минава най-малко година до насрочване на изявлението.

Десислава Ахладова - зам. министър на правораздаването: В момента този период за новоподалите е една две седмици. По този метод съкратяваме доста процедурата за придобиване на българско поданство.
След изявлението, в 14-дневен период се прави обзор на показаните документи. При несъответствия срокът за отстраняването им е два месеца. Годишно над 20 хиляди чужденци подават документи за поданство. Голяма част от тях са от Македония.

Вече ще се прави служебна информация за осигуровките, подписан брак и право на престояване. С въвеждането на новата система се чака цялата процедура по приемане на поданство да лишава по-малко от година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР