Регистрацията на превозните средства да излезе от КАТ и да

...
Регистрацията на превозните средства да излезе от КАТ и да
Коментари Харесай

Без опашки в КАТ! Регистрацията – в ръцете на частници!?

Регистрацията на транспортните средства да излезе от КАТ и да отиде в Изпълнителна организация "Автомобилна администрация ".
Това са част от текстовете, които приготвя министерството на превоза в новия Закон за пътните транспортни средства, заяви за в. "24 часа " зам.-министър Ангел Попов.

"Автомобилна администрация " ще трансферира тази услуга на частни пунктове. Няма да се прави конкурс, а ще се написа методика и тежки условия, на които да дават отговор те. Целта на цялата тази сериозна смяна е да се завърши с опашките в КАТ.

На ден в София минавали за регистрация и пререгистрация близо 900 автомобила.
"Ако се разпределят в да вземем за пример 10 пункта, това ще отстрани опашките ", споделя Попов.
Твърде допустимо е регистрацията на колите и последващата пререгистрация при продажба да се поемат от пунктовете за механически обзор, в случай че се дооборудват, добавя той.

Още един проблем е причина да се отиде към това решение. Има нова евродиректива, която споделя по какъв начин да минава на обзор транспортното средство при първична регистрация, след което се издава един стикер и едно уверение за техническа валидност.
В момента в България се издават два знака - единият от Министерство на вътрешните работи, другият от Министерството на превоза, споделя Дамян Войновски от "Автомобилна администрация ".

"Ние сме организирали осъществяването на тази инструкция, а Министерство на вътрешните работи, с цел да го направи, би трябвало да вкарва милиони левове за образование, съоръжение, за съблюдаване на условия. Не е оправдано страната да влага двойно за едно и също ", споделя Войновски.

Предвижда се при регистрацията автомобилът да минава първичен обзор и да му сложат номера. А след 72 часа примерно да получи и електронния ваучър с пратка на посочен от притежателя адрес. Така че всичко ще се прави на едно място.
Предвижда се и електронна услуга, при която притежателят на автомобила ще може авансово да попълни данните, да съобщи в кой пункт желае да мине регистрацията на колата му, да може да си резервира и час.

Премахва се и районната регистрация, всеки ще може да се яви, в който желае пункт в страната. Това пък води до промени при регистрационните табели. Ще се махат районните обозначения в табелите, т.е. буквите, които отбелязват от коя област е автомобилът - примерно Сухопътни войски за София, ЕВ за Габрово, РВ за Пловдив, КН - за Кюстендил и така нататък

Според зам.-шефа на "Автомобилна администрация " Дамян Войновски районното означение ще се размени с случайни букви и числа. Така пунктовете ще могат да държат на склад номера и ще ги поставят незабавно. Тъй като системата, в която се вкарва регистрацията е национална, няма значение къде ще бъде направена.

Новото при електронния ваучър е, че той ще бъде един, само че с чип, в който ще има цялата информация за автомобила, в това число и нарушаванията. В момента талоните са два - дребен и огромен, което основава проблеми на водачите, когато пътуват зад граница.

Например в Гърция и Унгария не признават дребния ваучър и с цел да няма неприятности с управляващите, българите би трябвало да си носят в колата и огромния ваучър.
В чипа на талона ще има служебна и информация за общо прилагане, до която да има достъп службите на другите страни. Вече е подготвен първообраз на електронния ваучър, за изработването му ще се разгласи търг.

Всичките тези промени би трябвало да станат факт до 7-8 месеца, най-вече до една година, споделя зам.-министър Попов.
Другата огромна смяна е целият надзор на пътя – в това число на камиони, рейсове и таксита, да мине към КАТ. Министърът на превоза Ивайло Московски стартира тази концепция още от предходния си мандат, само че очевидно в този момент има политическата поддръжка, защото преди дни министър председателят Бойко Борисов също се изрече в този дух.

Идеята е инспекторите на ДАИ да не стопират камиони и рейсове на пътя за инспекция на тахографи, документи, а това да прави КАТ. Автомобилната администрация пък ще прави инспекциите в превозваческите компании.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР