Регистрацията на моторни превозни средства (МПС) да бъде извадена от

...
Регистрацията на моторни превозни средства (МПС) да бъде извадена от
Коментари Харесай

Експерти искат регистрацията на коли да не се прави от КАТ заради корупцията там

Регистрацията на моторни транспортни средства (МПС) да бъде извадена от отдел " Пътна полиция " или напълно от системата на Министерство на вътрешните работи.
За това упорстват от " Института за пътна сигурност " (ИПБ). От организацията оферират регистрацията да се прави от общините или да бъде основано напълно нова конструкция, отвън системата на Министерство на вътрешните работи, която да е виновна за тази активност.
Исканията на ИПБ поддържаха от Сдружение " Български авто съюз " (БАС), някогашният началник на ДАИ Кънчо Димитров, както и разнообразни специалисти в региона на пътната сигурност.
Експертите се сплотиха към визията, че главният проблем и причина за огромните опашки при регистрацията на МПС е обвързван с корупционни практики. Като други проблематични брънки показаха остарялата материална база, незадоволително добре квалифицираните чиновници, както и неприятният мениджмънт.
Отдел " Пътна полиция " и съответно началникът на КАТ дава отговор главно за пътната сигурност, настрана той е виновен за регистрацията на МПС-та. Двете неща са извънредно разнообразни. Началникът на КАТ не разполага с експертизата, с цел да се оправи с проблемите при регистрацията, лишава му доста време да преглежда тъжби и сходни въпроси. Този конфликт е противен, тъкмо по тази причина ние от ИПБ настоваме регистрацията на моторни транспортни средства да бъде извадена от отдел " Пътна полиция ".
Дори освен това – може да се стигне даже до това да бъде извадена от Министерство на вътрешните работи. Настояваме да се сътвори обособена работа за регистрация, в която чиновниците, работещи там, да дават отговор на избрани критерии, да разполагат с нужната материална база и да може този развой да се контролира. Мястото му не е в " Пътна полиция ". Това съобщи Богдан Милчев , член на Управителния съвет на Института по пътна сигурност.
Той напомни, че сходен план имаше през 2015-та година, при държавното управление на " Борисов 2 " (2015-2017 г.), когато министър на вътрешните работи бе Румяна Бъчварова. Искаме да попитаме министър Радев какво се случва с този план и за какво нищо не се приказва по тематиката, съобщи Милчев.
Като различен огромен проблем той уточни посредническата активност в КАТ, която по думите му е безусловно нерегламентирана. В същото време доста нужна, тъй като хората имат потребност от някой, който да ги съветва на място. " Отдел пътна полиция " няма такава работа, инфорамционна, където може да получиш консултация. Така попадаш на тези медиатори, които нямат тези отговорности, само че работят в КАТ, изучили са базата и ти оказват помощ против съответното възнаграждение. Нерегламентирането на този развой дава доста съществени предпоставки за корупция, добави той.
Според ръководителят на БАС Борис Гаврилов регистрацията на колите в общините освен ще спести време и ще прекъсне корупционните практики, само че и ще способства за по-лесното събиране на приходи , тъй като дружно с регистрацията общините ще могат да прибират таксите за пътни налози на транспортните средства. Това пък би довело от своя страна до съществуването на средства в бюджета на общините за ремонт на пътища.
Бившият началник на ДАИ Кънчо Димитров обърна особено внимание на корупционните практики в системата и уточни съответни образци. Припомняме, че той бе уволнен, като още на 12 юни предходната година транспортният министър Ивайло Московски разгласи уволнението му. Това се случи откакто след акция на ГДБОП за продажба на шофьорски книжки бяха задържани 12 от общо 16 изпитващи от столичния ДАИ. Куриозното в тази ситуация е, че имено Кънчо Димитров спомага на ГДБОП за разкриването на схемата, по която подчинените му бяха разкрити.
" В Министерство на превоза се уволняват тези, които подават сигнали за корупционни практики. Факти доста. От 2011-а година станаха доста уволнения на хора, които са назначавани от този министър. Когато депозирам сигнали, те ги неглижират. Подавам сигнал за чиновници, които са взимали подкупи, а те ги санкционират единствено със забележка. Подавал съм сигнали и до премиера, какво се случва – от Министерски съвет пращат министерството да се самопровери. Не може да имаш задържан изпълнителен шеф и отново те назначат за министър. Това ли е действителната битка с корупцията? ", съобщи Димитров.
От ИПБ показаха, че най-малко 2/3 от регистрацията на МПС-та може да се прави умерено в интернет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР