Регионите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) остават особено уязвими

...
Регионите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) остават особено уязвими
Коментари Харесай

Как Русия, Турция и Китай успяват да увеличат влиянието си в Източна Европа?

Регионите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) остават " изключително уязвими " на въздействието от страна на Русия, Китай и Турция на фона на намаляване на демокрацията и обществените институции там, както и на продължаващият популистки разказ на държавните управления там. Това показват в свое ново проучване унгарската организация Political Capital, Social Development Institute и Prague Security Studies Institute.

Документът, представен от платформата Emerging Europe, преглежда Чехия, Унгария и Словакия - райони, където съгласно откривателите, Русия " има огромен интерес за намаляване на европейската интеграция ". От друга страна Китай се явява значима икономическа мощ там, а Турция търси опция за въздействие на културно равнище.

" Най-лесната задача за властническите режими е Унгария. Правителството там е насочено към произточна политика в устрема си да се трансформира в център сред Изтока и Запада ", се споделя в проучването.

Като признаци за все по-сериозното въздействие в Унгария специалистите показват отварянето на централа на съветската International Investment Bank (IIB) в страната. Тази институция е считана за " съветски разследващ център " и неотдавна тя се реалокира от Москва в Будапеща.

Междувременно унгарският министър председател Виктор Орбан продължава да поддържа близки връзки с президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Наскоро той беше изложен на нови рецензии за това, че е единственият европейски водач, подкрепил военната атака на Турция в Сирия.

Що се отнася до Чехия, създателите на документа показват, че президентът на страната Милош Земан, както и Виктор Орбан, продължава да се опълчва на глобите на Европейски Съюз против Русия.

" Местните проруски портали са изключително ефикасни в разпространяването на проруски тематики измежду локалното население, а огромна част от тях поддържат и китайските ползи в района ", показват специалистите.

В казусът с Китай съгласно експертите главен проблем за страните от Източна Европа е неналичието на задоволително информация за политиката на Пекин, както и " прекомерно огромните упования " за евентуалните стопански изгоди от китайските вложения. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР