Регионът на източното Средиземноморие би могъл да е един от

...
Регионът на източното Средиземноморие би могъл да е един от
Коментари Харесай

Министър Петкова: Разглеждаме възможността за внос на газ от Израел и Кипър

Регионът на източното Средиземноморие би могъл да е един от стратегическите източници на различни доставки на природен газ за Европа. Около това се сплотиха енергийните министри на България – Теменужка Петкова, на Гърция – Георгиос Статакис, на Сърбия – Александър Антич, на Държавата Израел – Ювал Щайниц и заместник-секретаря на Департамента по енергетика на Съединени американски щати – Марк Менезес, оповестяват от енергийното министерство. Срещата се организира в границите на енергийния конгрес на Югоизточна Европа в Солун. Обсъдено бе развиването на пазара на природен газ в района на източното Средиземноморие и ролята на диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка за гарантиране на енергийната сигурност.

„ Основен приоритет за България е гарантиране сигурността на енергийните доставки за страната, района на Югоизточна Европа и Европейския съюз. Като един от вероятните източници на природен газ преглеждаме новооткритите офшорни газови залежи в Израел – Тамар и Левиатан, както и това в Кипър – Афродита “, сподели министър Петкова. „ Успешното взаимно съдействие сред България, Гърция, Сърбия и Израел ще подсигурява енергийната сигурност в района. За да осъществим поставените си цели, би трябвало на първо място да изградим изчезналата инфраструктура “, добави тя.

В рамките на визитата си в Солун министър Петкова се срещна и със зам.-секретаря на Департамента по енергетика на Съединени американски щати – Марк Менезес. Той изрази поддръжка във връзка с подхванатите от българска страна дейности за реализацията на интерконектора Гърция-България, както и за опцията страната ни да взе участие в плана за създаване на терминал за полутечен природен газ до Александруполис. По думите на зам.-секретаря Менезес Съединени американски щати биха могли да реализират доставки на полутечен природен газ за България и района на Югоизточна Европа точно през инфраструктурата на тези два плана.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР