Регионалният зам.-министър Николай Нанков и шефът на звеното за тол

...
Регионалният зам.-министър Николай Нанков и шефът на звеното за тол
Коментари Харесай

От тол-системата бяха извадени почти половината пътища, както и повечето автобусни превози

Регионалният зам.-министър Николай Нанков и шефът на звеното за тол системата Олег Асенов започнаха да водят дейна осведомителна компания за тол системата единствено към месец откакто би трябвало да е подготвена.

© Велко Ангелов Обхватът на тол системата няма да е 10 хил.км, а по-скоро към 6 хил.км. Третокласните пътища отпадат изцяло от облагане с тол, а и някои от второкласните. Общинските автобусни превозвачи няма да заплащат тол такси.

Това са някои от възможните промени, които ще се случат, стана ясно след първото среща на така наречен Обществен съвещателен съвет по тол системата. Негов ръководител е районният зам.-министър (който беше намален от министър след злополуката край Своге предходната година) Николай Нанков. Той дефинира съвещанието като " бурно " и " прочувствено ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Органът беше основан през февруари месец, само че едвам през днешния ден, на 5 юли, страната събра над 30 специалисти от транспортни организации, търговски вериги, зърнопроизводители и други за първи път.

Пред публицисти Николай Нанков изясни, че тематиката за монопол в доставянето на електронни винетки и тол такси не звучала съществено. Де факто обаче, играчът на този пазар остава един, а с актуалните промени в Закона за пътищата той получава преимущество до влизането на втори състезател - нещо, което зависи от АПИ.

Колко и кой ще заплаща

" Стиковаме доближаване на позиции ", сподели Николай Нанков пред публицисти по отношение на задачата на днешната среща. В момента препоръчаният от Министерство на регионалното развитие обсег на пътната мрежа е понижен съвсем 50% от април - на към 5900 км., като за пътищата от втори клас ще се вършат още по-детайлни разбори, сподели зам.-министърът. По думите на Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи, те ще упорстват да се полза единствено онази част от второкласната мрежа, по която минава директен трафик.

Изчисляването на дължимите такси ще става на база тегло на транспортното средство, брой оси, екологичен клас и подредба на пътя, по който минава. Нанков цитира цени сред 0,39 лева и 0,26 лева на километър изминат път за тир над 12 т. с повече от три оси, който пътува по автомагистрала.

Автобусните превозвачи, които имат общински контракти, имали " обществена функционалност " и по тази причина няма да заплащат тол такси. Основна причина е, че имат контракти за няколко години, като там няма по какъв начин да има промяна на цените. Това евентуално включва и автобусните линии сред огромните градове. Автобусите за екскурзии, служащи и възпитаници обаче ще дължат такси.

Арабаджиев добави и че браншът ще упорства и за отстъпки за " постоянни клиенти ". Реално концепцията на тол системата е, че който употребява най-вече пътищата, да заплаща най-вече, по тази причина тази концепция звучи необичайно. По думите му обаче браншът ще чака на идващите консултативни съвет да се " реализира прогрес " и в тази посока.

От конференцията обаче стана ясно, че нищо не е дефинитивно контрактувано.

Решението: на база мистериозни разбори

От 16 август стартира " техническата употреба " на тол системата. По думите на Нанков и Олег Асенов, началник на Националното тол ръководство, оттогава ще се събират данни, на база на които да се решат цените и обсегът.

" Всичко ще стане ясно на терен, на процедура, когато стартираме...на база на числа, на терен, с действителни моторни транспортни средства, в действително изминати километри ", сподели зам.-министърът. Това значи, че след месец камионите ще би трябвало да са свързани някак с тол системата, с цел да се добие действителна визия.

Обясненията на всички обаче звучаха неубедително и не стана доста ясно по какъв начин тъкмо ще се случи това. Двата съществени разновидността за отчитане на превозвачите към АПИ е посредством бордови устройства или GPS устройства. Бордови устройва предлага към този момент единствено компанията " Интелигентни трафик системи ". Превозвачите щели да могат да употребяват и GPS устройствата си и нямало да инсталират бордови устройства.

На този стадий обаче GPS-ите нe могат да подават данни за изминат път към АПИ. Тази седмица депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за пътищата, с които пътната организация се освободи от отговорността да събира каквито и да е данни - така наречен снабдители на декларирани данни, които са GPS компаниите в действителност, няма да събират данни и да ги дават на АПИ, а на Националните снабдители на услуги (НДУ) - сиреч към ИТС на този стадий. Докато законът не бъде признат, сходни контракти сред тях се основават единствено на хипотези.

Олег Асенов изясни, че сред GPS доставчиците и НДУ-тата нямало да има потребност от интеграция в системите, тъй като вторите можели да работят със суровите данни на първите.

" Ние там, където няма GPS-и, ще сложим бордови устройства ", сподели Магдалена Милтенова и изясни, че превозвачите имат интерес да подадат данни, с цел да убедят Министерство на регионалното развитие, че приходите ще им стигат и без да включват доста пътища или да поставят високи цени. По думите й цената за бордово устройство щяла да е незначителна - пет евро, само че това не е напълно по този начин, тъй като депозитът за това на ИТС е евентуално в порядъка на няколкостотин лв.. От изявленията на всички стана ясно, че не са се договорили кой ще понесе цената, до момента в който трае тестовия интервал - страна или бизнес или и двете.
Монополът, който не виждаме

Николай Нанков съобщи още при започване на конференцията, че монопол при доставчиците няма. Такъв обаче към този момент над шест месеца има - ИТС единствено се занимава с продажба на електронни винетки и държи над 60% от пазара. По думите на Нанков отпреди две седмици досега са продадени винетки за 250 млн.лв. Ако ИТС в действителност държи 60% от пазара им, както сами настояват, до досега те са продали винетки за 150 млн.лв. Комисионната им е 7%, което значи, че поради своя монопол за половин година са генерирали близо 9 млн.лв. единствено от онлайн магазин vinetki.bg и мощната си партньорска мрежа от бензиностанции и други обекти.

Както самият Нанков сподели - имало към 70 субекта, които оферират GPS услуги. Всички те към този момент ще се насочат единствено към ИТС поради идните промени в закона.

Николай Нанков разгласи, че управителния съвет на пътната организация към този момент има решение за сключване на контракт с третия регистриран народен снабдител, " Конкорд смарт инфраструктура " и с това монополът се изчерпва. Това обаче не е напълно правилно - след контракта компанията би трябвало да реализира съгласуемост със системата на АПИ и чак тогава ще има различен снабдител. Това да вземем за пример, още не е станало за втория подписал - " Телетол ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР