Регионалният премиер на Каталуня Карлес Пучдемон обяви тази вечер за

...
Регионалният премиер на Каталуня Карлес Пучдемон обяви тази вечер за
Коментари Харесай

Пучдемон обяви за незаконно замразяването на автономията на Каталуня

Регионалният министър председател на Каталуня Карлес Пучдемон разгласи довечера за нелегално решението на централното държавно управление в Мадрид да замрази автономията на Каталуня и предизвести, че каталунците не могат да го одобряват, съобщи организация " Ройтерс ". Той изиска локалният парламент да се събере, с цел да разиска дейностите на премиера Мариано Рахой преди те да влязат в действие идващия петък.

В тирада, излъчена по малкия екран, Пучдемон упрекна централната власт, че е нанесла " най-тежкия удар против институциите и хората в Каталуня от времето на ген. Франко насам ". Той ги назова " офанзива против демокрацията ".

 Пучдемон разгласи за нелегално замразяването на автономията на Каталуня
© Gonzalo Fuentes, Reuters

Близо половин милион на митинг в Барселона

По-рано довечера към 450 хиляди стачкуващи, по данни на общинската полиция, излязоха в центъра на Барселона на митинг против решението на Мадрид да задейства член 155 от испанската конституция и с искане да бъдат освободени от ареста Жорди Санчес и Жорди Куишарт - водачи на организацията Национална каталунска асамблея и Омниум културал.

 Пучдемон разгласи за нелегално замразяването на автономията на Каталуня
© Rafael Marchante, Reuters

Демонстрантите бяха два пъти повече спрямо вторник вечер, когато 200 хиляди души излязоха на улицата да стачкуват против арестуването на двама каталунски водачи

Към протестната акция се причислиха Карлес Пучдемон, неговият заместител Ориол Жункерас и други членове на районното държавно управление.

 Пучдемон разгласи за нелегално замразяването на автономията на Каталуня
© Ivan Alvarado, Reuters

Демонстрантите носеха " естелада " - неофициалното знаме на Каталуния, което е знак на последователите на независимостта. Те скандираха " Права, самоуправление и независимост за двамата Жорди ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (79)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР