Регионалният офис на СЗО за Европа (ERB) призовава властите на

...
Регионалният офис на СЗО за Европа (ERB) призовава властите на
Коментари Харесай

СЗО призова да не се затварят училищата в Европа като covid-мярка

Регионалният офис на СЗО за Европа (ERB) приканва управляващите на континента да не затварят учебните заведения, когато подхващат превантивни и ограничаващи ограничения против разпространяването на COVID-19. Според известие за пресата, оповестено през днешния ден, в Европа четири поредни седмици се следи засилено предаване на коронавирусна зараза (57% от всички нови случаи в международен мащаб през третата седмица на октомври). 

" Миналата седмица, с наближаването на зимата, повече от половината страни в европейския район оповестиха за доста нарастване на броя на инфекциите с COVID-19 във всички възрастови групи ", се отбелязва в известието. 

В този подтекст 45 страни и територии предлагат учебните заведения да останат отворени за присъствено образование, до момента в който седем страни са избрали цялостно или отчасти затваряне на учебни заведения, а две страни предлагат отдалечено образование. 

СЗО обаче счита, че спирането на образованието на децата би трябвало да бъде последна мярка, предава БГНЕС. 

" Широко публикуваното затваряне на учебни заведения през предходната година, което прекъсна образованието на милиони деца и младежи, нанесе повече вреди, в сравнение с изгоди, изключително за психическото и общественото благоденствие на децата. Не можем да повтаряме същите неточности ", разяснява Ханс Клюге, началник на регионалния офис на СЗО за Европа.

Вместо затваряне на учебни заведения, СЗО предлага необятен набор от ограничения като физическа отдалеченост, постоянно миене на ръцете, носене на маски, вентилация в класните стаи и повишен достъп до проби, изключително в местата с висока степен на разпространяване.

" За да се понижи въздействието на COVID-19 през идващите месеци, е жизненоважно решенията на държавните управления и на обществеността да се основават на данни и доказателства, с разбирането за това, че епидемиологичната обстановка може да се промени и че нашето държание би трябвало да се промени дружно с нея. Науката би трябвало да има преимущество пред политиката, дълготрайните ползи на децата би трябвало да останат приоритет, изключително в този момент, когато предаването на инфекциите се усилва в редица страни. Разполагаме с по-ефективни принадлежности за справяне с този проблем от зактварянето на учебни заведения ", добавя Клюге.

До момента в европейския район на СЗО са регистрирани 76 милиона случая на COVID-19 и 1,4 милиона смъртни случая след заразяване с новия ковид. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР