Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов даде брифинг, на който

...
Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов даде брифинг, на който
Коментари Харесай

Караджов: „Продължаваме лъжата” са завладени от корупция, опитват се панически да се спасят

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов даде брифинг, на който отхвърли всички изказвания и обвинявания на премиера Кирил Петков по отношение на желаните 2,4 милиарда лв.. По-рано министър председателят съобщи, че тези средства са желани за противозаконни градежи, което било станало ясно от междуведомствен отчет от специалисти на Министерство на регионалното развитие и Министерството на финансите.

„ Днес от медиите разбрах, че са изнесени обстоятелства от междуведомствената група за ремонта на пътища на стойност от 2,4 милиарда лв.. Докладът бе наименуван „ скандален”, а се сподели, че Министерство на регионалното развитие бързат да платят незабавно на компаниите, а положителните бели ангели от „ Продължаваме лъжата” и Кирил Петков, видите ли, спрели кражбата. Докладът е качен преди 1 час на страницата на Министерство на регионалното развитие и е наличен за всички. Но той няма подписи от специалистите в него, а откакто разбрали за това Петков и Василев под паника звънят да се подпише в този момент, само че чак когато са се осрали”, съобщи Гроздан Караджов.

Той съобщи, че Кирил Петков лъже и под паника се пробва да си избави поста си за сметка на негов тил, само че това го прави все по-несъстоятелен в очите на хората. Министърът в оставка се изненада, че чак в този момент Петков е схванал, че тези градежи са противозаконни, тъй като той неведнъж го казвал и пред медиите и в Народното събрание.

„ По смисъла на Закон за устройство на територията това са противозаконни градежи, само че това са пътища, които са стартирани и са доникъде и не може да ги оставим по този начин. Поради това желаех от Народното събрание да се направи законова промяна, с цел да могат те да бъдат търпими съгласно ЗУТ”, изясни Караджов.

Големият проблем е, че са стартирани съществени поправки, само че са ги правили като настоящи. Именно разногласието е какъв брой и по какъв начин да се платят на компаниите, които са изпълнявали тези контракти.

„ Междуведомствената комисия не е излязла с решение какъв брой и по какъв начин да се заплати на компаниите, а точно това беше най-важният въпрос. Вместо това тя е решила да се направи нова комисия, която да дефинира КСС-тат”, сподели Караджов. Относно изказванията на Петков, че районният министър бързал да заплати на компаниите, той още веднъж съобщи, че това са неистини и трансферира топката.

„ Лично Лена Бориславова променяше решението на преносимия компютър си за разплащането на компаниите. Именно по гледище на Кирил Петков бяха платени 656 млн. лв. без никакъв надзор, който аз желаех да се реализира – от Народното събрание, от корупционната комисия и другите органи. Когато попитах Лена – за какво се прави, тя ми отговори, че министър председателят имал среща със строителните компании и им заречен да преведе парите”, сподели Караджов. Той изясни, че всички тези обстоятелства ще бъдат потвърдени с документи, тъй като Министерство на регионалното развитие пази кореспонденцията си с МФ и кабинета на Кирил Петков.

„ Лятото на предходната година Асен Василев искаше като длъжностен министър да заплати 1,3 милиарда лв. на същите тези компании без никакъв надзор, даже като не е бил отраслов министър! Това обикновено ли е? В „ Продължавам лъжата” има сериозна корупция, а в паническите им придвижвания, изричат неистина след неистина, само че те се разрушават в документите, с които ще ви запозная”, сподели министърът в оставка.

„ Имам възприятието, че тези хора са завладени от корупция и се пробват личния си грях да го трансферират на мен. Това е презрян опит да спасят столовете си”, сподели Караджов. Той разяснява и изказванията на премиера, че имало 6 метра тръба за 1 млн. лв. и три стълба за 2 млн. лв., за които твърди Петков, че желаят да се разплатят през тези контракти.

„ Примерът за скъпи тръби и стълбове? Аз нямам визия той защо приказва, такова нещо в отчета няма да се откри. Това е фикция, която е взета за действителност и това не е единственият образец, само че е добра илюстрация за метода, по който се управлява”, сподели Караджов. Той счита, че тез числа за тръбата за 1 млн. лв. може да са пристигнали от един диалог с някогашен правист на „ Главболгарстрой”, който бил намерил такава тръба в Пловдивско. Но нито в отчета, нито другаде в Министерство на регионалното развитие има сходно нещо.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР