Регионалният министър Иван Шишков не се е отказал от идеята

...
Регионалният министър Иван Шишков не се е отказал от идеята
Коментари Харесай

Шишков пак ще опита да узакони „незаконни“ пътни строежи

Регионалният министър Иван Шишков не се е отказал от концепцията „ противозаконни “ инфраструктурни обекти да се трансфорат в търпими. Това трябваше да стане с промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които бяха импортирани за разглеждане в 48-ото Народно заседание, само че бяха отхвърлени от съвсем всички политически обединения.

От прессъобщение на отрасловото ведомство излиза наяве, че министърът още веднъж ще опитва да прокара концепцията и в идващия парламент. Нещо повече – в случай че бъдат оповестени за търпими, обектите ще би трябвало да бъдат и застраховани. Колко обаче ще коства това на страната и общините, остава неразбираемо за момента.

В началото на годината се разбра, че страната ще се опита да узакони строителни обекти за 1 милиарда лева В това число влизат лотове от автомагистрала „ Хемус “, съществени поправки на пътища, изграждани под прикритието на настоящи, както и поправки на язовири. Сумата обаче може и внезапно да скочи, защото най-вероятно противозаконни инфраструктурни обекти ще се появят и по общините. Въпросните обекти бяха жигосани като „ противозаконни “ от предходни служебни кабинети, само че и от постоянния „ Петков “, защото за тях няма издадени съответно строителни бумаги или дейностите са превъзлагани по така наречен инхаус процедура.

В последните дни на 48-ото Народно заседание, по време на разискване на текстовете от Закон за устройство на територията в районна комисия, стана ясно, че досега няма издадени актове за противозаконното строителство. Това бе главно основание, което сплоти политическите сили и те не одобриха измененията, препоръчани от министъра. Тогава браншови организации също се изрекоха, че предлаганите промени може да задълбочат проблемите, вместо да ги разрешат.
Търпимост = въвеждане в употреба
От извършена среща през днешния ден сред министъра и Асоциацията на българските застрахователи и пътния бранш излиза наяве, че Шишков ще продължи да търси „ решение за противозаконното строителство на огромни инфраструктурни обекти, предоставени от страната и общините. “ Целта е измененията в Закон за устройство на територията този път да бъдат авансово съгласувани с всички заинтригувани страни, да минат публично разискване и да бъдат импортирани в идващото Народно събрание.

От прессъобщението излиза наяве, че още веднъж ще се работи в посока вид „ толерантност “ на заварените случаи, като тя ще бъде приравнена като въвеждане в употреба. Това ще стане след цялостно проучване на всеки един обект.

Предвидили сме цялостно проучване на всеки обект по настрана и не инцидентно търпимостта е приравнена като въвеждане в употреба. Даваме права на ДНСК да събере цялостна документи за обектите, ще се вършат градивни експертизи, геодезически заснемания, с цел да се уверим, че съответният обект дава отговор на плана, утвърдени подробни устройствени проекти и прочие Документи за толерантност ще има единствено след изчерпателен разбор и след издаване на механически паспорт, което е тип гаранция за строителството “, обясни районният министър.

Според Константин Велев от АБЗ, в случай че огромен инфраструктурен обект получи статут „ толерантност “, то той ще бъде легален. Той показва, че такива обекти са доста скъпи и ще би трябвало да имат презастраховане. Колко ще коства то на страната и общините обаче не е ясно досега.

За нас е значимо в границите на сходни процедура да можем да дадем задоволително гаранции на презастрахователите дали са спазвани всички законови условия по тяхното създаване “, разяснява Велев.

От АБЗ поеха ангажимент още на равнище публични разисквания на текстовете по измененията в Закон за устройство на територията да стартират съвещания с презастрахователите, тъй че техните оферти също да бъдат отразени в нормативната уредба.

По предложение на министър Шишков беше реализирано единодушие да има времеви период за използване на тази процедура. Тя ще стартира да работи от влизането на препоръчаните промени в действие и в период от 2 години вложителите би трябвало да предизвикват процедурата „ толерантност “ като заявяват осъществените градежи все още на законовите промени. Според министъра проблематични градежи има и по места в общините, като кметовете също би трябвало да прегледат в детайли документите по огромните си инфраструктурни обекти, където локалната власт е възложител.

Строителите бяха нападнати незаслужено, само че сега, в който измененията бъдат утвърдени от Народното събрание, напрежението ще спадне и ще се решат проблемите “, разяснява Шишков.

В процеса на разисквания беше реализирано единодушие ДНСК да издава актовете за толерантност на градежи от 1, 2 и 3 категория, а за категория 4, 5 и 6 – от органа, който би трябвало да издаде разрешението в общините за градеж и с техен акт да се вкарват в употреба.

В полемиката участваха зам.-министърът Николай Шушков, началникът на политическия кабинет в Министерство на регионалното развитие Юлия Ивкова, ръководителят на УС на АПИ инж. Венцислав Ангелов, ръководителят на УС на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Константин Велев, представители на Камара на строителите в България (КСБ), на Българска браншова камара „ Пътища “ (ББКП), на Камара на архитектите в България (КАБ), на Камара на инженерите в капиталовото планиране (КИИП), на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти (БААИК).
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР