Регионалният исторически музей във Видин най-после има нов директор, научи

...
Регионалният исторически музей във Видин най-после има нов директор, научи
Коментари Харесай

След поредица от скандали: Видинският музей има нов директор, вижте кой е той /снимка/

Регионалният исторически музей във Видин най-сетне има нов шеф, научи организация BulNews. Начело на институцията застава досегашният организатор - историкът Христина Кирилова. Тя е спечелила оповестения за длъжността конкурс против своя сътрудник - етнографът доктор Сашка Бизеранова.
И двете са показали идея за активността и развиването на РИМ – Видин за интервал от 5 години, след което са минали и през събеседване. В последна сметка везните се наклонили в интерес на Кирилова.
Вече месеци наред видинският музей е без шеф. До тази обстановка се стигна след серия от кавги. След пенсионирането на дългогодишния шеф на РИМ – Видин Фионера Филипова, краткотрайно длъжността пое експертката в музея Десислава Божидарова. В началото на предходната година бе разгласен конкурс за избор на шеф. И тогава, както и в този момент, се явиха двама претенденти – Десислава Божидарова и доктор Сашка Бизеранова. На първо място бе класирана Божидарова.
Малко по-късно в публичното пространство се появиха изказвания, че новата директорка на РИМ – Видин не има образованието, което се изисква за заемане на длъжността. Казусът стигна до Министерство на културата, от където откриха нередности в провеждането на състезанието.
На фона на всичко това избухна още по-голям скандал. В края на септември 2021 година от видинската полиция оповестиха, че двама мъже и една жена са арестувани в хода на профилирана интервенция против наркопрестъпността в района – оказа се, че задържаната жена е точно Десислава Божидарова. От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи оповестиха, че в ненаселен двор на частен адрес в село Делейна криминалисти разкрили канабисови насаждения, като на място открили 48-годишна жена – Божидарова, и 56-годишният й брачен партньор, който към оня миг е чиновник в Гранична полиция. Така единствено няколко месеца откакто Божидарова стана шеф на РИМ – Видин, постът се оваканти.
До скоро длъжността краткотрайно извършва художникът Богдан Александров, който е организатор в Художествена изложба „ Никола Петров “. След като станаха ясни окончателните резултати от оповестения нов конкурс се чака най-накрая да завърши сагата към управлението на видинския районен музей.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР