Регионалният инспекторат за опазване на културното наследство в Пловдив е

...
Регионалният инспекторат за опазване на културното наследство в Пловдив е
Коментари Харесай

Разкопаха древна могила в Асеновградско заради каптаж на извор

Регионалният инспекторат за запазване на културното завещание в Пловдив е почнал на 24 ноември инспекция по сигнал за нарушавания в периферията на Долнославската могила , получен на електронната поща на 21 ноември 2022 от шефа на Регионалния археологически музей.

Долнославската могила е един от най-значимите археологически монументи от българската праистория. Могилата е с диаметър при основата 150 метра и височина 5 м, оповестиха от Министерството на културата.

Обектът е изследван от Ана Радунчева от Археологическия институт при Българска академия на науките и Бистра Колева от Археологическия музей в Пловдив, които вършат разкопки там от 1983 до 1991 година На базата на изследванията си те дефинират обекта като " паметен комплекс ". Проучени са основите на 35 здания от късния халколит, а част от тях интерпретират като храмови постройки. Разкрити са детайли от архитектурната им украса, както и огромен брой предмети - над 4500, свързани с бита на жителите и ритуалните практики през късния халколит. В основата на могилата има населено място от ранния неолит (кр. на VII - нач. на VI хиляди прочие Хр.), което до през днешния ден остава непроучено.
 Иманяри разкопаха две могили край новозагорско село
Иманяри разкопаха две могили край новозагорско село

Това оповестиха от ОД на Министерство на вътрешните работи в Сливен.

Обектът " Енеолитен храмов комплекс " Долнослав " в селищна могила " Лопките " е археологическа недвижима културна полезност с категория " национално значение " и се намира в аграрен парцел в околност " Лопките " в землището на село Долнослав, на територията на община Асеновград. Теренът се води аграрни парцел и е общинска частна благосъстоятелност.

По данни от отчета на археолога Росица Миткова е установено нарушаване в южната външна страна на могилата. Във връзка с каптирането на извора в югоизточната част на могилата със земекопна техника е изработен ров с широчина над 10 м и дълбочина над 2 м, при което са нарушени културните напластявания в южната външна страна на селищната могила. В изкопа се следят спорадични остатъци от стени на праисторически постройки - опалени мазилки, фрагменти от замазки на пещи и огромно количество керамични фрагменти от Късния халколит. Открити са и 5 фрагмента тънкостенна керамика с остатъци от бяла багра от ранния неолит, както и цилиндрична керамична антропоморфна фигура от късния халколит.

По данни на Община Асеновград изкопните работи са осъществени по отношение на осъществяване на взаимния план с ВиК - Пловдив план " Изграждане на нов водоравен дренаж и довеждащ тръбопровод за в допълнение водоснабдяване на с. Червен, община Асеновград " . По предварителни данни изкопните действия са осъществени в аграрен парцел, който се явява охранителна зона на археологическата недвижима културна полезност. В изкопа са положени дренажните тръби, които да събират подпочвените води. Следва създаване и съоръжение на помпената станция от ВиК - Пловдив и полагане на захранващ тръбопровод до съществуващия водоем на селото.
 Откриха над 1000 археологически полезности в парцела на иманяр в Каспичан
Откриха над 1000 археологически полезности в парцела на иманяр в Каспичан

Иззети са и голям брой старинни монети

Дейностите по плана, предоставени от Община Асеновград, не са съгласувани с Министерството на културата , Исторически музей - Асеновград и Регионалния археологически музей в Пловдив не са известени за започване на изкопните действия. Съгласно член 83, алинея 1, т. 2 инвестиционите планове в предпазени територии за запазване на културното завещание се утвърждават и градежите се извършват по реда на Закона за устройство на територията след координиране по реда на член 84, алинея 1 и 2 от Закона за културното завещание. Чл. 161, алинея 1 и 2 планува реализирането на капиталови планове на физически и юридически лица в територии, за които има данни за съществуване на археологически обекти, наложително се предхожда преди началото на строителните работи от избавителни теренни археологически изследвания, с които се открива дали няма да бъдат наранени или нарушени археологически обекти. В процеса на строителните действия се организира наблюдаване от археолози.

В идващите дни Регионалният инспекторат за запазване на културното завещание ще продължи в елементи инспекцията по съблюдаване на условията на Закона за културното завещание и ще предприеме административно-наказателно произвеждане по случая по отношение на открития причинител.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР