Регионалният етнографски музей в Пловдив представя до 29 юли юбилейна

...
Регионалният етнографски музей в Пловдив представя до 29 юли юбилейна
Коментари Харесай

Докосване до древна хубост

Регионалният етнографски музей в Пловдив показва до 29 юли юбилейна ретроспективна галерия "40 години клуб за българска шевица и плетиво "Българка " с мото "Докосване до антична красота ".
Преди 40 години, в далечната 1978 година, осем дами, обединени от интереса си към обичайното българско ръкоделие и голямото предпочитание да привлекат за своята идея колкото може повече дами от разнообразни региони, основават "Клуб на ползите ". Много скоро той взема присъединяване в така наречен тогава художествена самоинициатива и печели доста златни, сребърни, бронзови медали, оценки, значки и грамоти.
Благодарение на тези дами, които, без да осъзнават, стартират да пишат историята на клуба, тя продължава към този момент 40 години. От историческа позиция това е доста къс интервал, само че е задоволителен за сбъдването на една фантазия - да следваш традицията, да поддържаш разговора сред поколенията, разговора сред минало, настояще и бъдеще. Същевременно това е прекомерно дълъг интервал, в който един клуб да резервира своята самородност, характерност, темперамент и възрожденски дух. Търсенето, събирането, обучаването в това антично изкуство - везбата. И всичко - в името на огромната обич към скъпите бисери, сътворени от националния талант, наречени шевици.
В изложбата вземат участие дамите от клуб "Българка ", като показват творби от разнообразни региони на България, поднесени в съвременен жанр, засищащ усета на актуалния човек. Показани са предмети за декорация на дома, дрехи, направени съгласно стилната наклонност и доста аксесоари - колани, шалове, които са част от облеклото на актуалната жена.
Целта на изложбата е да запознае младежите с майсторството на българката, тъй че новите генерации да се вдъхновят, да продължат във вековете нейните умения, акцентират домакините на изложбата от РЕМ Пловдив.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР