Регионалният директор за Европа на Световната здравна организация заяви, че

...
Регионалният директор за Европа на Световната здравна организация заяви, че
Коментари Харесай

СЗО: Няма непосредствена заплаха от COVID-19 от страна на Китай

Регионалният шеф за Европа на Световната здравна организация съобщи, че не вижда " непосредствена опасност " за европейския район от епидемията от COVID-19 в Китай, само че е нужна повече информация, заяви Асошиейтед прес. 

Китай се бори с зараза от ковид, откакто при започване на декември облекчи рестриктивните мерки, свързани с провежданата до тогава от Пекин политика на " нулев COVID-19 ".

Ханс Клуге съобщи, че въз основа на информацията, която СЗО е получила от Китай, няма опасност, само че е нужна по-подробна и постоянна информация от Китай , с цел да се следи развиването на обстановката.

В същото време той предизвести, че това не значи Старият континент да гледа безучастно.

Няколко страни постановиха условия за тестване за ковид на идващите от Китай . Австралия и Канада изискват от пътуващите от Китай да си създадат тест, преди да се качат на борда на самолета. Други страни, в това число Съединени американски щати, Индия, Япония, Южна Корея и няколко европейски страни оповестиха по-строги ограничения за пасажерите от Китай заради опасения от неналичието на данни за инфекциите и опасения, че може да се появят нови разновидности на ковид.

Пекин заплаши, че ще предприеме ответни ограничения против страните, които изискват от пътуващите от Китай да покажат негативен резултат от тест за COVID-19, изработен през предходните 48 часа. В тази връзка през днешния ден Китай прекрати издаването на визи за южнокорейци, които да идват в страната за туризъм или бизнес.

" Не е безпричинно страните да подхващат защитни ограничения за отбрана на популацията си, до момента в който чакаме по-подробна информация, която се споделя в обществено налични бази данни'', сподели Клуге.

Всяка мярка би трябвало да бъде " научно обоснована, пропорционална и недискриминационна ".

Освен това Клуге уточни, че в Европа има увеличение на случаите на заразяване с подварианта на COVID-19 Екс Би Би (XBB). Той сподели, че случаите са малцина, само че се усилват, и добави, че се работи по оценка на евентуалното им влияние върху обстановката, съобщи ДПА. 

По-рано този месец генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че организацията е " загрижена за риска за живота в Китай “ на фона на взривното разпространяване на ковид в страната и неналичието на подавани от китайското държавно управление данни за епидемията.

Междувременно говорителка на СЗО заяви, че на 27 януари организацията ще разиска дали пандемията от COVID-19 към момента съставлява изключителна обстановка в международен мащаб. Засега някои водещи учени и съветници на СЗО споделят, че би било преждевременно да се афишира завършек на етапа на изключителна обстановка, обвързвана с КОВИД-19, в това число и поради високите равнища на заразяване в Китай, съобщи Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР