Регионалните здравни инспекции в страната са сложили под карантина 395

...
Регионалните здравни инспекции в страната са сложили под карантина 395
Коментари Харесай

Заглавие: 395 българи са под карантина от Занзибар

Регионалните здравни инспекции в страната са поставили под карантина 395 българи, които са пристигнали от Занзибар (Танзания) и Египет през последните две седмици. Това оповестиха за TravelNews от Министерството на здравеопазването. Хората са пътували в последните чартърни полети, завърнали се у нас от двете африкански страни. Здравните управляващи към момента нямат информация за броя на позитивните и негативните проби за ковид на пътувалите лица. „ Обръщаме внимание, че според настоящата заповед на здравния министър, тези жители подлежат на наложителна 10 дневна карантина, което значи, че не се тестват за COVID-19 при влизане в страната”, показаха от министерството.

Най-много от карантинираните са във Варна – 224 българи, обясниха от локалната РЗИ. Предстои да вземем описите на пасажерите от Гранична полиция, с цел да проверим дали има болни с COVID-19, обясниха от РЗИ-Варна. По принцип карантината изтича автоматизирано след 14-тия ден и хората не са длъжни да си създадат PCR проби.

До момента здравните управляващи оповестиха единствено шест индивида с позитивен резултат от завърналите се от Танзания общо 2000 българи с чартъри преди въведената карантина.

Междувременно здравното и външното министерство мълчат по отношение на изпратената протестна нота от Египет за наложената 10-дневна карантина от България за връщащите се от страната туристи. В Египет са годни противоепидемични ограничения и е следено скупчването на туристи на едно място. Прецизиран е потенциалът на гостите в хотелите и заведенията за хранене, числеността на групите при превозване им по време на екскурзии, визити на обекти и прехвърляния, написа в нотата. Натоварването на болничната система в Египет е едва. Показатели, за които България към сегашния миг не може да записва за жалост. В Кайро се намира един от най-големите центрове на Световната здравна организация.

Данните от уеб страницата на СЗО и информация на съотношението по някои индикатори демонстрират, че в Египет приблизително дневно има по 600 инфектирани с COVID-19 през последната седмица при население от 98 млн. Общият брой открити случаи от началото на пандемията е 196 000, умрелите са 11 680, общата смъртност е 0,2%. Докато в България при население от 7 млн., приблизително дневно случаите са 4000 през последната седмица. Общият брой на откритите случаи е 312 000, умрелите 12 307 с обща смъртност от 4%, демонстрират данните.

От Египет липсват данни за регистрирани болни от COVID- 19 след завръщането си у нас, само че в това време за тази дестинация са наложени голословно тежки ограничавания за пътешестване. Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ упорства режимът за пътуващите българи до Египет да бъде омекотен в най-кратък период и да бъде отстранена наложителна карантина при завръщането им в България. Те са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, до доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Туроператорите са възнамерявали 45 полета до Египет през април и май. Те молят за преразглеждане на заповед РД-01-167/12.03.2021 на министъра на опазването на здравето и нейното актуализиране с оглед, че страни, като Египет, Тунис и Мароко, като незначителна част от територията на континента Африка, са по-ниско рискови от България и част от европейските страни. Туроператорите и локалните хотели са възнамерявали задоволително превантивни ограничения за надзор с условието за входно и изходно PCR тестване. Освен това към този момент има забележителен брой имунизирани българи, които желаят да пътуват.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР