Регионалните управление на образованието (РУО) в страната приемат заявления от

...
Регионалните управление на образованието (РУО) в страната приемат заявления от
Коментари Харесай

Бежанците от Украйна могат да записват децата си в българските училища и градини

Регионалните ръководство на образованието (РУО) в страната одобряват заявки от бежанци от Украйна, които желаят да запишат децата си в детска градина или в учебно заведение . В взаимозависимост от възрастта, приключения досега клас, местонахождението и желанието на родителите децата и учениците бежанци се насочват към съответна просветителна институция. Целта е тази подготвителна работа да бъде свършена колкото може по-бързо, с цел да може бежанците да се включат в образователните занятия незабавно, щом получат формален юридически статут в България .

Децата на родители с двойно поданство могат да бъдат признати в детска градина или учебно заведение, без да се минава през процедурите за бежанците , които имат единствено украински паспорт. На уеб страницата на МОН е оповестен пример на заявление, което родителите от Украйна би трябвало да попълнят и подадат в РУО. В него те би трябвало да посочат майчиния език на детето, дали владее в някаква степен български или други европейски езици, къде и кой клас е приключил в своята страна. Консултации могат да се получат на Горещия телефон на Министерството на образованието и науката 0800 16 111.

Във всяко РУО има подготвени специалисти, които имат опит с приема и образованието на деца, търсещи или получили интернационална протекция. Механизъм за банкет на деца-бежанци в българската просветителна система съществува от 2015 година Създаден е по отношение на бежанците от войната в Сирия.

В редица Регионални ръководства на образованието в страната към този момент постъпват запитвания за банкет на деца от Украйна в детски градини и учебни заведения . В просветителните институции в област Бургас към този момент са разпределени осем такива деца. Две от децата – във втори и в трети клас, ще употребяват услугите на Център за специфична просветителна поддръжка в регионалния град. Други две ще бъдат записани в V и в VI клас в едно от главните учебни заведения в града. Останалите четири деца ще тръгнат на детска градина и на учебно заведение в Слънчев бряг, Созопол и Несебър.

Т ри сестри от Украйна ще тръгнат на учебно заведение в Пловдив - в пети, осми и десети клас. Децата ще получат и психическа поддръжка от учебния психолог и ще учат български език като непознат в границите на 120 часа. Момичетата са пристигнали в България от Киев с родителите си. Техният майчин език е съветски, а дядо им е бесарабски българин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР