Регионалните прединвестиционни проучвания бавят инвестиции за 1.6 млрд. лв. във

...
Регионалните прединвестиционни проучвания бавят инвестиции за 1.6 млрд. лв. във
Коментари Харесай

Регионалните планове бавят инвестиции за 1.6 млрд. лв. във водния сектор


Регионалните прединвестиционни изследвания бавят вложения за 1.6 милиарда лева във водния бранш и има риск от загуба на европейски средства, тъкмо по този начин както се случи и през миналия програмен интервал. Това стана ясно по време на дискусионния конгрес " Новите вложения във ВиК инфраструктурата ", в който участваха вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и министрите на екологията Димо Ненов и на районното развиване Николай Нанков.

Към момента от общия запас от 2.3 милиарда лева в бранш " Води " по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) действително усвоени са едвам 109 млн. лева и то най-вече за писане на проекти и тактики. Едва три са завършилите водни планове – пречиствателните станции на Шумен, Раднево и Банско, чието създаване стартира още през предишния програмен интервал. Това стана ясно от думите на министъра на екологията Нено Димов и информация в осведомителната система за еврофондовете ИСУН.

През сегашния програмен интервал 2014 – 2020 година все още право на еврофинансиране имат единствено 14 области, които се обслужват от един оператор. Това са Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Проблемът е, че районните прединвестицонни изследвания за тях се бавят, което забавя и вложенията във ВиК мрежата.

За други шест области занапред следва да бъдат предоставени районните прединвестиционни изследвания, които са основата за вложения във ВиК бранша и най-вероятно те няма да съумеят да изпълнят плановете си до края на 2023 година

Неясно по какви аргументи се бавят и вложенията във ВиК мрежата на област Смолян, която има направен план още от предишния програмен интервал, само че към момента няма подписан контракт по актуалната ОПОС.

Шест области - Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Разград и Пазарджик - се обслужват от повече от един воден оператор и на процедура остават без еврофинансиране.

По линия на ОПОС се финансират единствено водни обекти в градове с население над 10 000 поданици. Така на процедура всички дребни градове и села останаха без финансиране, откакто земеделският министър Румен Порожанов разгласи, че парите не доближават по Програмата за развиване на селските региони и водни планове няма да бъдат финансирани повече.

Регионалният министър Николай Нанков пък неведнъж обещаваше до края на предходната година, най-късно до края на януари 2018 година, да внесе Закона за ВиК, в който да се планува специфичен фонд за финансирането на водната инфраструктура за две трети от България, само че това по този начин и не се е случило и до през днешния ден.

Така равносметката все още – пет години след началото на сегашния програмен интервал е оползотворен запас от към 5 на 100 от бюджета.

Изпълнението на водните планове

В бранш " Води " е ориентиран най-големият запас по оперативна стратегия " Околна среда " – 2.3 милиарда лева, което е към две трети от бюджета на програмата. Към момента са подписани 24 контракта на обща стойност 946 млн. лева (41% от бюджета). От тях 17 са инфраструктурни на цената 836 млн. лева, а безвъзмездната финансова помощ за тях е 620 млн. лева, регистрира Нено Димов.

Изпълнени все още са три плана за пречиствателните станции на Шумен, Раднево и Банско. Те са част от така наречен фазирани планове, чието осъществяване стартира през предишния програмен интервал. Останалите са на общините Тервел, Варна, Видин, Враца и Ямбол. Общо осем плана за 207 млн. лева

С изключение на водния цикъл на Враца, всички останали седем плана ще приключат до края на годината, сподели Нено Димов в отговор на въпрос на Mediapool. Изпълнението на плана на Враца е удължено до 2021 година, а повода за забавянето са отчуждителни процедури, уточни той.

В развой на осъществяване са още 9 водни плана, така наречен ранни. От тях четири са така наречен огромни на общините Пловдив, Плевен, Добрич и Асеновград за близо 335 млн. лева

В начален стадий е осъществяването на другите пет – за общините Чирпан, Айтос, Елхово, Приморско и Тутракан за общо 78 млн. лева

След построяването на водната инфраструктура в тези обитаеми места ще се подобрят изискванията за живот на над 1 млн. българи, сподели Нено Димов.

По думите му сега е стартирала процедура за строителство на ВиК Смолян.

Новите процедури за 1.6 милиарда лева

През тази година се планува откриването и на 3 нови процедури по предпочитана ос " Води ", сподели Нено Димов.

Едната е за създаване на новия цикъл Планове за ръководство на речните басейни за интервала 2021-2027 на стойност 24 млн. лева

Другата е за създаване на 6 нови районни прединвестиционни изследвания за новоконсолидирани ВиК оператори с оптималната стойност 23 млн. лева

В идващите два месеца се надяваме да отворим схемите за финансиране на ВиК инфраструктурата за 14-те консолидирани области, сподели Нено Димов. За задачата би трябвало да са завършили районните прединвестиционни изследвания за тях, които проучват капиталовите потребности от ВиК инфраструктура.

След подготовката на прединвестиционното изследване за Столична община следва да се насочи покана и за ВиК строителство и за територията на София-град, сподели Нено Димов.

Към момента е ясно, че с оставащия запас от 1.6 милиарда лева следва да бъде реконструирана и построена близо 1300 км ВиК мрежа. Ще се построят и две нови пречиствателни станции за отпадъчни води в област Бургас – едната ще обслужва курортите " Св. Влас " и " Елените ", а другата е в Карнобат. Ще бъде построена и една пречиствателна станция за питейни води в Шумен. Други 15 пречиствателни станции за отпадъчни води, една за питейни води и още 146 помпени станции ще бъдат реконструирани, както и колектори и вътрешна ВиК мрежа. Тези обекти са избрани въз основата на районните прединвестиционни изследвания в 14-те области.

По тях са работили над 150 инженери, електроинженери, конструктори, геолози, адвокати и икономисти в продължение на 2 години. Цялата информация е подредена в 3300 класьора.

Всички водопреносни системи са били тествани за издръжливост, енергийна успеваемост, загуби на вода, а канализационните колектори са били обследвани с телевизионни камери, с цел да се види по какъв начин работят, дали са амортизирани и дали би трябвало наложително да бъдат сменени. Цялата информация е била цифровизирана, направени са хидравлични модели, с които се симулира работата както в естествени, по този начин и в рискови условия – при наводнения, демографски проблеми и други, сподели шефът на дирекция „ Водоснабдяване и канализация “ в Министерство на регионалното развитие Иванка Виденова.

По думите ѝ препоръчани са съответни инженерни решения за всеки обект – от площадките до употребяваните материали. Направен е и графика за идните 196 публични поръчки, от които 99 са за строителство, а 97 за услуги, сподели зам.-министърът на районното развиване Малина Крумова. Тя уточни, че се планува да бъдат изпълнени 92 обекта за водоснабдяване и 59 за канализация.

Европейски Съюз ще дава пари за ВиК инфраструктурата и след 2020 година

Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев сподели, че европейските вложения във ВиК инфраструктура ще продължат и след 2020 година, а България може да разчита на съвсем същите европари както и през сегашния програмен интервал – към 2 милиарда лева

Средства ще има, само че те ще се отпускат на правилото пари против промяна, а промяната във ВиК бранша у нас тече от 2009 година, подсети Николай Нанков. Той добави, че бранша би трябвало да се реформира тъй че да даде устойчиви резултати от финансова, софтуерна и екологична позиция.

ВиК браншът е витално значим и активите в него са големи – близо 90 000 км мрежа. Това се равнява на 250 автомагистрали като " Тракия " и е над два пъти повече от цялата пътна мрежа – републиканска и общинска, която е общо към 40 000 км, направи ефектно съпоставяне Нанков. Като спомагателна компликация в поддръжката на ВиК системата уточни обстоятелството, че тя е подземен и течовете мъчно се виждат.

Водата е стратегически запас, който няма сурогат и достъпът до нея ще е по-голям от достъпа до петрола, сподели Томислав Дончев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР