Регионалната здравна инспекция - Добрич (РЗИ) предупреждава гражданите за временно

...
Регионалната здравна инспекция - Добрич (РЗИ) предупреждава гражданите за временно
Коментари Харесай

РЗИ-Добрич съобщи за замърсяване край Албена три седмици след авария

Регионалната здравна ревизия - Добрич (РЗИ) предизвестява жителите за краткотрайно замърсяване на морската вода в региона на повредата, зародила в Пречиствателна станция за отпадни води " Албена " (ПСОВ " Албена " ) , оповестиха от инспекцията.

По информация на Българска телеграфна агенция повредата на колектора е станала още на 4 юни, когато " Водоснабдяване и канализация - Добрич " АД е уведомила Регионалната ревизия по околната среда и водите - Варна (РИОСВ), че е нарушена целостта на водопровод в прибойната зона на плажа.

Тръбопроводът е част от колектора за заустване на пречистени отпадъчни води от ПСОВ " Албена " в Черно море, като на 17 юни се открива, че сектор с дължина почти 85 м от колектора е отвеян в морето , като са открити и извадени пет тръби.

Инспекцията добавя, че тя е известена през днешния ден за случая от Басейнова дирекция " Черноморски регион " (БДЧР), която е изпратила писмо. 

Във връзка с това от РЗИ предлагат хората да заобикалят къпането в морето поради излагане на замърсяване. Също инспекцията счита, че има възможност да настъпи евентуален риск за здравето на популацията при къпането в морската вода.

Извършен е ориентиран здравен надзор от чиновници, съпроводен с пробонабиране, направено на 21 юни, като са взети проби води както от региона на повредата - " Кранево-централен ", по този начин и от прилежащите на повредата зони за къпане - " Албена " и " Кранево-юг " за проучване по следните микробиологични индикатори: " ешерихия коли ", " чревни ентерококи ", " салмонела " и " холерни вибриони " (НАГ). Освен днешното пробонабиране е планувано и изключително взимане на проби и на 23 юни.

Инспекцията е изпратила и уведомителни писма до концесионерите/наемателите на съответните плажове , с рекомендация да се ограничи оптимално използването на водата в този регион за къпане.

При приемане на резултатите от взетите проби води, в допълнение ще се осведоми популацията за сходството им с условията на Наредба № 5 от 30 май 2008 година за ръководство на качеството на водите за къпане, както и за подхванатите на тяхно съображение ограничения.

 Министерство на околната среда и водите откри замърсяване в региона на Шокъровия канал във Варна
Министерство на околната среда и водите откри замърсяване в региона на Шокъровия канал във Варна

Проверките продължават
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР