Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив (РИОСВ

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив (РИОСВ
Коментари Харесай

РИОСВ - Пловдив затвари производствена база до кариерите над село Белащица

Регионалната ревизия по околната среда и водите в Пловдив (РИОСВ - Пловдив) издаде наставление за прекратяване на всякаква активност на двете каменни кариери край пловдивското село Белащица. Това стана ясно от думите на вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който късно вечерта в понеделник отиде на място при протестиращите поданици на селото.

Преди това те блокираха пътя към една от кариерите и стопираха над 20 камиона, натоварени с инертни материали.

Два екипа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив са ревизирали на място кариерите над селото след сигнали, че те не престават да работят макар изтеклите концесионни контракти.

Проверяващите са се срещнали с представители и на двете кариери и са създали цялостен обход на находище „ Белащица – юг “. Не е била открита добивна активност и тежкотоварна техника по вътрешнокариерните пътища. Последната добивна активност е реализирана в интервала от 30 декември 2021 до 3 февруари 2022 година

При инспекцията специалистите са открили, че на терен - благосъстоятелност на един от концесионерите, ситуиран отвън концесията, има индустриална база, чийто оператор е трето сдружение.

Производствената база разполага с трошачно-сортировъчна апаратура, която все още работи и прави първична преправка на складиран придобит материал. Натрошеният каменен материал се товари на камиони, които бяха блокирани от протестиращи на изхода на пътя сред селата Белащица и Гълъбово. Според показаната в базата информация 48 транспортни средства са напуснали базата в понеделник.

Дружеството наемател на индустриалната база не е провеждало процедура по реда на Закона за запазване на околната среда (ЗООС) в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив и не е известно дали компанията има позволение от РДНСК или от кмета на общината да прави активността си.

Затова инспекцията стопира работата на индустриалната база с наставление да се организира процедура по оценка на въздействието върху околната среда по Закон за опазване на околната среда.

Проверките на екоинспекторите ще продължат и през днешния ден.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР