Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ
Коментари Харесай

РИОСВ – Пловдив затваря производствена база до кариерите над село Белащица

Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) издаде наставление за прекратяване на всякаква активност на двете каменни кариери край пловдивското село Белащица. Това стана ясно от думите на вицепремиера по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който в края на деня отиде на място при протестиращите поданици на Белащица.

По-рано през днешния ден те блокираха пътя към една от кариерите и стопираха над 20 камиона, натоварени с инертни материали.

Два екипа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив през днешния ден ревизираха на място кариерите над селото след сигнали, че те не престават да работят макар изтеклите концесионни контракти. Проверяващите се срещнаха с представители и на двете кариери и направиха цялостен обход на находище " Белащица – юг ".

Не се откри осъществяване на добивна активност и тежкотоварна техника по вътрешнокариерните пътища. Последната добивна активност е реализирана в интервала от 30 декември 2021 до 3 февруари 2022 година



При инспекцията специалистите откриха, че на терен – благосъстоятелност на един от концесионерите, ситуиран отвън концесията, има индустриална база, чийто оператор е трето сдружение. Производствената база разполага с трошачно-сортировъчна апаратура, която все още работи и прави първична преправка на складиран придобит материал. Натрошеният каменен материал се товари на камиони, които са блокирани от протестиращи на изхода на пътя сред селата Белащица и Гълъбово. Според показаната в базата информация 48 транспортни средства са напуснали базата през днешния ден.

Дружеството наемател на индустриалната база не е провеждало процедура по реда на Закона за запазване на околната среда (ЗООС) в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив и не е известно дали компанията има позволение от РДНСК или от кмета на общината да прави активността си. Затова инспекцията стопира работата на индустриалната база с наставление да се организира процедура по оценка на въздействието върху околната среда по Закон за опазване на околната среда.

Проверките на екоинспекторите ще продължат и на следващия ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР