Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ
Коментари Харесай

РИОСВ Пловдив провери 147 обекта

Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) ревизира 147 обекта през месец август. При тях екоекспертите са установили административни нарушавания на екологичното законодателство във връзка с въздуха, водите, отпадъците и комплексното попречване и надзор на замърсяването, за което са съставили 6 акта на юридически лица.

Директорът на институцията е издадал и четири наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени наказания и санкции в общ размер на 17 100 лв.. Освен това през месеца са подписани 10 съглашения за преустановяване на административнонаказателни производства, като по този нов ред, очакван в Закона за административните нарушавания и санкции са наложени имуществени наказания с общ размер 18 060 лв..

Във фокуса на инспекторите през месеца е било реализирането на надзор във връзка с биоразнообразието. Извършени са 60 инспекции на положението на вековни дървета, билкозаготвителни пунктове, предпазени местности, резервати, зони от мрежата " Натура 2000 “. При тях не са открити нарушавания на Закона за лечебните растения, Закона за предпазените територии и Закона за биологичното многообразие. Спасени 10 предпазени животни - 6 бели щъркела, 2 сокола, 1 орел и 1 костенурка, които са изпратени за лекуване в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

По отношение на превантивната активност за месец са прегледани 192 капиталови предложeния, проекти, стратегии планове, касаещи бизнеса, локалната власт, в това число такива, с които се кандидатства по разнообразни финансови механизми. Изготвени са 23 мнения за преценка евентуалната степен на негативно влияние върху околната среда. Също 23 са и издадените разрешителни и регистрационни документи за действия с боклуци.

Проведено е съвещание на Експертния екологичен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, на който е прегледан планът на мнение за Екологичната оценка на Изменение на Общ организационен проект на Община Пловдив и е издадено мнение за съгласуването му.

Експерти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив са реагирали навреме на 57 сигнала и 20 тъжби, постъпили от страна на жители, институции и медии.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР