Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив)

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив)
Коментари Харесай

РИОСВ изпрати покана за съставяне на акт до кмета на Пловдив

Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив) издаде 22 наказателни постановления за нарушавания на екологичното законодателство през последния месец на предходната година, с които наложи на нарушителите наказания и санкции в общ размер на 36 000 лв.. Екоинспекцията глоби и двама оператора за установени наднормени замърсявания на водите и въздуха в общ размер от 910,54 лева./месец, които те би трябвало да заплащат ежемесечно до прекратяване на замърсяването.

Освен тях за установени административни нарушавания на Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и специфичните закони от Регионална инспекция за опазване на околната среда са формирани и 9 акта.

Най-много нарушавания са открити при ръководството на водите, като от осъществените инспекции, реализирани с пробонабирания на пречистени отпадъчни води се установяват от ден на ден нарушавания, свързани с реализиране на самостоятелните емисионни ограничавания, заложени в разрешителните за заустване и усложнения на операторите да поддържат пречиствателните станции за отпадъчни води в положително техническо експлоатационно положение. В тази връзка на три индустриални предприятия и на кмета на община Раковски са формирани актове за нарушавания на Закона за водите, а издадените наказателни постановления в тази сфера са 15 на брой.

Три акта са връчени на сдружения за нарушавания на Закона за чистотата на атмосферния въздух през декември. Те са за непредставен доклад за прилагане на съоръжение, съдържащо флуоросъдържащи субстанции от страна на винарска маза в с. Брестовица, за непровеждане на личен мониторинг на вредностите, изпускани във въздуха от дружество за произвеждане на виновност и за недопускане на специалистите на РИОСВ-Пловдив за инспекция от страна на завод за произвеждане и търговия на перилни препарати.

Освен това от екоинспекцията е изпратена покана за сформиране на акт до кмета на община Пловдив за липса на организация по осъществяване на ограниченията в План за деяние към Програма за възстановяване качеството на атмосферния въздух на територията на регионалния град.

През декември най-активен е екоконтролът по повод ръководството на отпадъците. Извършени са 52 инспекции. Връчен е акт на компания за превозване на боклуци без публикуван регистрационен документ. Наказано е физическо лице за осъществяване на действия с боклуци. Наказателни постановлевия са получили и кметовете на общините Раковски и Стамболийски за несъблюдение на обещано от екоинспекцията наставление за разчистване на нерегламентирано скупчване на боклуци.

По отношение на запазване на биоразнообразието през месеца са осъществени 23 инспекции на предпазени територии, предпазени зони от мрежата " Натура 2000 “, както и инспекции за противозаконна търговия със предпазени типове птици. При тях не са открити нарушавания.

Изключително дейна е и превантивната активност през декември. Изготвени са 81 писма до възложители и институции по отношение на осъществяване на процедури по реда на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда и 17 мнения за преценка евентуалната степен на негативно влияние на капиталови оферти, попадащи в обсега на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда. Извършени са процедури за 150 капиталови предложeния, проекти, стратегии и планове за капиталови оферти отвън обсега на Глава шеста от Закон за опазване на околната среда, касаещи бизнеса, локалната власт и ДГС, в т.ч и такива, с които се кандидатства по разнообразни финансови механизми. Издадени са 3 решения за преценка евентуалната степен на влияние върху предпазените зони на капиталови оферти, попадащи в рамките на предпазени зони. Издадени са 3 решения за преценка нуждата от осъществяване на Екологична оценка за план/програми.

За обезпечаване на публичен достъп и гласност на информацията за интервала са оповестени 292 документа на интернет страницата на екоинспекцията. В устрема си да обезпечи надеждна, настояща и леснодостъпна информация по отношение на чистотата на въздуха в гр. Пловдив, РИОСВ-Пловдив взе решение да даде по-широк достъп на всички заинтригувани жители и страни до информация по какъв начин се извършват призната от общинския съвет Програма за възстановяване на качеството на атмосферния въздух за интервала 2018 – 2023 година и Плана за деяние към нея, в които са планувани редица механически, регулаторни, икономическо-фискални и информационно-образователни краткосрочни и дълготрайни ограничения.

Екоинспекцията сътвори специфичен раздел на уеб страницата си, където с изключение на информация за положението на атмосферния въздух, от време на време ще разгласява и настояща информация под формата на таблица за всички действия и задания, планувани в проекта, както и степента им на осъществяване. Информацията в таблицата ще се актуализира регулярно на база предоставената от общината информация, която шефът на РИОСВ-Пловдив е изискал от кмета на общината да регистрира два пъти месечно.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР