Регионалната екоинспекция да започне извънредна проверка на комплексното разрешително на

...
Регионалната екоинспекция да започне извънредна проверка на комплексното разрешително на
Коментари Харесай

Проверяват ЛУКойл Нефтохим за мръсния въздух в Бургас

Регионалната екоинспекция да стартира изключителна инспекция на комплексното позволение на " ЛУКойл Нефтохим Бургас ". За това се схванаха на среща в екоинспекцията кметът на Бургас Димитър Николов и инж. Тонка Атанасова - шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда, оповестиха от общината.

Причината са десетките сигнали на бургазлии за остра и задушлива миризма в другите комплекси на града през последните дни.

Припомняме, единствено в неделя имаше 40 сигнала за замърсен въздух в Бургас.

Регионалната ревизия по околна среда и води би трябвало да откри дали е нарушена клаузата, съгласно която при избрани метеорологични условия и инверсия на въздуха, предприятието би трябвало краткотрайно да лимитира индустриалния потенциал на инсталациите си, с цел да не се позволяват повишени равнища на миризми, без значение дали има превишение на допустимите по норма параметри за чистотата на въздуха.

" Ние държим да знаем истината от представителите на Регионална инспекция за опазване на околната среда, спазени ли са тези параметри на комплексното позволение и дали предприятието е понижило натоварването на мощностите си ", сподели след срещата Димитър Николов.

Кметът бе безапелационен в настояването си да се прекрати още от през днешния ден работата по изчистването и преработката на старите еко вреди, които са на три работни площадки - Росенец, до " Меден рудник " и на територия на предприятието.

" Разрешението за технологията по изгребването е обещано през 2002 година Трябва да се търси модерна технология, която да понижи изпускането във въздуха на остри и задушливи миризми на въглеводороди ", добави кметът на Бургас.

Николов ще желае подпомагане от Министерството на околната среда и водите, което е издало разрешението и одобрило технологията и откакто експертите предлагат ново софтуерно решение за рекултивация, работата по преработката в тези басейни би трябвало да продължи, защото това е належащо за възстановяване на екологичните условия в Бургас, стана ясно от думите му.

Предвижда се кметът на Бургас да изпрати и писма до управленията както на " Лукойл ", по този начин и на " Кроношпан " с искане двете предприятия да закупят със свои средства ново съоръжение. То е газ-анализаторни станции, които да бъдат инсталирани в комплекс " Славейков " и да правят 24-часов мониторинг на индикаторите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на уеб страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Община Бургас.

Комплексното позволение на " Кроношпан " ще бъде променено като условие към предприятието ще стартира 24-часов мониторинг на излъчванията във въздуха.

Никой не отхвърля, че миризмата е реалност и заради тази причина ще се извърши инспекция на комплексното позволение на " Лукойл Нефтохим Бургас " за осъществяване на изискванията в него. Това съобщи шефът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова.

По думите й взаимно с Изпълнителната организация за запазване на околната среда-София от РИОСВ-Бургас са замерили с портативна газова инсталация на 16 точки в града. Това е станало след многочислените сигнали на жители.

Според Атанасова най-вероятно миризмите са от обработката на минали екологични вреди. " Ще бъдат преразгледани ограниченията, с цел да не се получава наново тази миризма, която се усеща в целия град, макар че нямаме превишение на индикаторите за въглеводороди ", добави още инж. Атанасова. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР