Регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил,

...
Регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил,
Коментари Харесай

Мащабно учение в Осоговската планина-издирват и спасяват хора в труднодостъпен планински район

Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Кюстендил, през днешния ден организира огромно обучение със силите на единната избавителна система.

Темата бе търсене и избавяне на хора в мъчнопроходим планински регион – в Осогвската планина над с. Гърляно. Проиграна бе обстановка при интензивни превалявания, нараснало е равнището на реката – в местността „ Жлебо “ над с. Гърляно, част от асфалтовия път е залят от водите и има проваляне на пътни сектори. В резултат на обстановката е пропаднал лек автомобил в речното корито, в автомобила има затиснати пасажери, екскурзиант е паднал от канара и е с тежка фрактура. Намиращи се в региона туристи, пробвайки се да намерят безвреден маршрут, се изгубват в мъчнопроходим каменист терен…

Спасителните действия/практическата част от учението/ се реализират от екипи наРДПБЗН – Кюстендил, бранш СОД при РДПБЗН – Благоевград, ОДМВР – Кюстендил, ЦСМП – Кюстендил,ОС на БЧК – Кюстендил с Планинска избавителна работа – Кюстендил,(спасително куче за търсене на хора), и доброволци от Държавна фирма „ Кюстендил-2013 “ при община Кюстендил.

Ситуацията е овладяна – изведениса пасажерите от пропадналия автомобил, лидерът е затиснат, това постанова рязане на автомобила, бързи избавителни дейности и с носилки иUtvпострадалите са предадени на медицински екип; нараненият и с тежка фрактура екскурзиант е свален от скалата посредством създаване на въжена линия, екипът на незабавна помощ е получил информация от спасителите за положението му и има подготвеност за незабавни дейности незабавно след напредването му до колата за спешна помощ, а изгубилите се туристи са открити от екипа с кучето…

След привършване на практическата част на учениеторъководителят комисар Светослав Георгиев – шеф на РДПБЗН – Кюстендил, благодари на всички участници, поздрави ги за професионалната реакция и показа, че е задоволен от положителната съгласуваност и взаимоотношение сред общинската администрация, органите за ръководство на силите на Единната избавителна система, подобряването на практическите умения на доброволците от Доброволното формирование на Община Кюстендил.

Всички участници в учението се съгласиха, че практическите дейности са израз на добра цялостна подготовка на членовете нана щаба за осъществяване на общинскияпланза отбрана при бедствия по обявяване, събиране на информация, оценка на ситуацията, подготовка на оферти за осъществяване на избавителни действия втакива обстановки.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР