Регионалната библиотека Пенчо Славейков във Варна е първата в страната,

...
Регионалната библиотека Пенчо Славейков във Варна е първата в страната,
Коментари Харесай

Варненската библиотека откри първия в страната БиблиоМат

Регионалната библиотека " Пенчо Славейков " във Варна е първата в страната, която предлага услугата БиблиоМат. Проектът дава опция на читателите след електронна поръчка да вземат своите книги когато и да е на денонощието, както и в почивни и празнични дни.

Директорът на варненската библиотека Радка Калчева показва пред медиите през днешния ден новата услуга, като изясни, че откакто създадат своята поръчка, читателите ще получават на имейл противоположна информация за номера на клетката, откъдето със съответния код за достъп ще могат да вземат мечтаните материали. " В случай, че декларираните книги не бъдат потърсени до 48 часа, те ще бъдат отписани от картона на читателя и върнати в хранилищата на библиотеката ", посочи Калчева.

" Новата ни услуга надгражда внедрената към този момент през предходната година чатбот технология, посредством която виртуалният помощник - библиотекар Ели подкрепя връзката с читателите по отношение на информация за книги, услуги или работно време на библиотеката да вземем за пример ", добави шефът на Република България " Пенчо Славейков.

" Като всяка рецесия и COVID-кризата носи освен проблеми, само че и благоприятни условия, а изобретателният екип на варненската библиотека потвърди, че в изискванията на пандемия продължава да търси решения по какъв начин да бъде по-близо до своите читатели макар рестриктивните мерки. Затова с наслада поддържах плана и се надявам този реформаторски метод да се осъществя и в други библиотеки в страната. Вярвам, че хората ще оценят удобството да имат на процедура самостоятелен от работното време достъп до ресурсите на библиотеката ", разяснява евродепутатът Емил Радев.

" Инициатива е първа по рода си в България и демонстрира нова наклонност в развиване на библиотечните процеси - скритата роля на библиотекаря. Тъй като неговата активност е авансово осъществена, читателят получава самочувствието, че самичък извършва поръчката си. Това е наклонност във водещи библиотеки в света, а варненската библиотека от години демонстрира, че е измежду новаторите в страната. Пример за това е и реализацията на плана за новата услуга БиблиоМат ", показа в качеството си на ръководител на Българската библиотечно-информационна асоциация Емилия Милкова - депутат от Парламентарната група на ГЕРБ и дълготраен шеф на Република България " Пенчо Славейков ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР