Регионална инспекция по околната среда и водите–Пловдив констатира нерегламентираното изхвърляне

...
Регионална инспекция по околната среда и водите–Пловдив констатира нерегламентираното изхвърляне
Коментари Харесай

РИОСВ нареди на Крумово незабавно да разчистят “временното депо“ за отпадъци в селището

Регионална ревизия по околната среда и водите–Пловдив установи нерегламентираното изхвърляне на боклуци в зоната на към този момент потушеното нелегално бунище на Крумово. Това оповестиха за TrafficNews от институцията. След инициирана незабавна инспекция в северозападната част на селото, осъществена в наличието на кметицата на Крумово Румяна Самоковарева и общински еколог, Регионална инспекция за опазване на околната среда е издало две наставления на Община Родопи.
Прочетете още
Припомняме, че до проблема се стигна след подаден цивилен сигнал, че от „ Чистота “ изхвърлят отпадъците от преливащите контейнерите в селото наоколо противозаконното бунище, с което кметството се пребори доскоро повече от година.

Медията ни съобщи сигнала до способените органи в лицето на РИОСВ-Пловдив, които направиха изключителна инспекция на терена.

„ По черен горски път, на към 200-250 метра след жп линията, е установено нерегламентирано замърсяване с боклуци от битов темперамент (хартиени и пластмасови опаковки, кашони, пластмасови бутилки, облекла, найлонови чували) и биоразградими боклуци (клони от дървесна и храстова растителност от осъществявана поддръжка на градини и паркове) на окомерна повърхност сред 100 и 150 кв. метра “, се показва в мнението на екоинспекторите.

Пред тях кметът Самоковарева обяснила същото, което съобщи пред TrafficNews - заради огромният размер на боклуци, струпващи се отвън съдовете, разпоредила на чиновниците, отговарящи за сметопочистването в обитаемото място, краткотрайно да ги съхраняват на сметището, което назовава „ краткотрайно хранилище “.

Кметицата прецизирала, че разпореждането ѝ за да се ограничи разпиляването им на територията на публично прилагане, след което отпадъците от време на време се извозват от обслужващата компания.

По тази причина от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив са дадени две наставления към кмета на община Родопи - отговорно лице според наредбите на ЗУО (Закона за ръководство на отпадъците).

Едното наставление е неотложно да се приключи практиката по извозването и съхраняването на боклуци на нерегламентирания терен, а второто – в период до 12 август 2022 година да се подхващат ограничения за разчистване на съществуващото нерегламентирано замърсяване с боклуци и недопускане на следващо такова.

Инспекцията показва, че след приключването на дадения краен период, ще се извърши следващ надзор, с цел да се откри дали предписанията са изпълнени. В случай, че това не е по този начин, ще бъдат подхванати административнонаказателни ограничения.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР