Регионален център Читалища - Пазарджик проведе трите планирани Работни срещи

...
Регионален център Читалища - Пазарджик проведе трите планирани Работни срещи
Коментари Харесай

Читалищни дейци обсъдиха възможностите за работата през лято...

Регионален център " Читалища " - Пазарджик организира трите планувани Работни срещи на тематика " Активно читалищно лято – благоприятни условия, цели и акценти в работата " за читалищните секретари от региона. Участие взеха 60 представители от читалища от общините Белово, Брацигово, Лесичово, Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Септември, Стрелча и други.

Организирането на идентични срещи в три следващи дни беше единствената опция за включване във форума на всички искащи при спазени противоепидемични ограничения и 50% претовареност на залата.



Високите летни температури не повлияха на наличието на деклариралите присъединяване, нито на интереса и интензивността им по време на Работната среща.

Пред Регионалната гилдия бяха показани стратегии на Министерство на културата за допустимо финансиране на читалищни действия, изискванията и реда за кандидатстване и критериите за оценяване на плановите разработки.



Разгледани бяха нормативни актове, свързани с приложението на Закона за националните читалища, Закона за протекция и развиване на културата и Закона за публичните библиотеки, по повод финансовата поддръжка на районни културни действия – библиотечна, краеведска, нематериално културно завещание, самоинициативно изкуство, прояви в региона на любителското творчество.

Участниците бяха осведомени за идното създаване на напълно нови правила за целево финансово подкрепяне на културни начинания, креативен планове и други от отрасловото министерство, както и за това, че в тази връзка е планувано публично разискване.

Споделен беше опит, обменени хрумвания. Въпроси за рестарт на читалищната активност откриха отговори.

Информира: инж. Радка Енчева-Кочева

РЕКИЦ,,Читалища,, - Пазарджик

Снимки: Диляна Дюлгерова, секретар на читалище " Република-1950 " - с. Мокрище и Султана Стойчева, секретар на читалище " Звезда-1927 " - с. Звъничево.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР