РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ отбелязва Нощта на музеите (14

...
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ отбелязва Нощта на музеите (14
Коментари Харесай

Регионалният исторически музей – София в Нощта на музеите 2022

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ отбелязва Нощта на музеите (14 май 2022 г.) със специфични събития, изложения и вход свободен.

Отворени са непрекъснатата експозиция в постройката на пл. „ Бански “ 1 (12:00 – 22:00 ч.), Археологическото равнище на базиликата Света София (10:00 – 18:00 ч.), АККК „ Сердика “ (12:00 – 22:00 ч.), Триъгълната кула на Сердика (12:00 – 22:00 ч.).
Сред акцентите в програмата на Музея е изложбата „ Археология на София и Софийско “. Осмото издание отваря порти на 14 май 2022 година за Нощта на музеите. Традиционно експозицията показва резултатите от изследванията и емблематични находки от миналия археологически сезон.
В тазгодишното издание е включена информация и материали от 15 обекта с характерности на селища, некрополи, паметни и религиозни комплекси. Обърнато е внимание и на извършени теренни търсения.
Друг акцент е платформата „ Micro-Folie: международното изкуство в цифрова форма “, чиято презентация е в Нощта на музеите 2022. Проектът е осъществен с помощта на дългогодишното съдействие сред Регионалния исторически музей – София и Френския институт в България и е част от българската стратегия на Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Micro-Folie е създадена от „ Ла Вилет “ – Париж. С помощта на посредници, видеa, разнообразни видове просветителни игри, посетителите допират достиженията на културата и изкуството в световен аспект. Панагюрското златно богатство е включено в платформата като част от международното завещание. Планираният престой на Micro-Folie в Музея е до 15 октомври 2022 година
Част от останалите изложения и събития в Нощта на музеите 2022 са:
– „ Арткнига “ – биенале на хартиеното изкуство, София книжен артфест (пл. „ Бански “ 1)
– „ Хоризонти на душата “ – галерия на Руслан Драгостинов, живопис и цифрови колажи (пл. „ Бански “ 1)
– „ 50 години Златна Варна “ – гостуваща постерна галерия на Регионален исторически музей – Варна (пл. „ Бански “ 1)
– Артинсталация и пърформанс на Дончо Дончев (АККК „ Сердика “)
– „ Старото ново “, София книжен артфест (Триъгълната кула на Сердика)
Образователните ателиета и туровете на друга тема, както в музейните пространства, по този начин и като външни обиколки, са част от програмата на Регионалния исторически музей – София за Нощта на музеите 2022 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР