Реформите в съдебната система обсъди на специално онлайн заседание управляващата

...
Реформите в съдебната система обсъди на специално онлайн заседание управляващата
Коментари Харесай

Разделят КПКОНПИ на две

Реформите в правосъдната система разиска на особено онлайн съвещание ръководещата коалиция. Една от главните тематики за спор, с изключение на пълномощията на основния прокурор и активността на прокуратурата, бе и бъдещето на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Предварителните проекти плануват комисията да бъде разграничена на две. Идеята на ръководещите е едната част от нея да се занимава с лишаване на нелегално добито имущество, а другата да има проверяващи функционалности.

" В новия законопроект се планува делене в сегашната комисия на два обособени органа, като единият ще се концентрира напълно върху лишаване на нелегално добитото имущество при съблюдаване на европейските стандарти, отчитане на неоправдателните решения за България в Страсбург. Другият орган ще е напълно антикорупционен - с спор на ползи и проверяващи функционалности за противопоставяне на корупцията, и това е новото при този антикорупционен орган - ще има проверяващи пълномощия, каквито сега няма ", заяви преди дни пред БНР зам.- ръководителят на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси Атанас Славов.

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров подава през вчерашния ден в деловодството на Народното събрание оставката си. В края на предходната седмица той анонсира отдръпването си и разгласи, че ще изиска освобождението му да стане факт от 1 март, откакто показа отчет за активността си пред отрасловата парламентарна комисия. Така Цацаров изпревари с часове новината, че достъпът му до класифицирана информация е лишен. В позиция Цацаров изрази мнение, че това е станало след нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на организацията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Вчера стана ясно, че Цацаров е изискал от основния прокурор Иван Гешев да го ревизира поради думите на премиера Кирил Петков, че " има последици от изнесената от Цацаров класифицирана информация и казусът евентуално ще бъде предаден на прокуратурата ". Според писмото на Цацаров думите на премиера навеждали на извод за осъществени закононарушения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР