Реформи отдавна няма в държавата, сега с този бюджет категорично

...
Реформи отдавна няма в държавата, сега с този бюджет категорично
Коментари Харесай

Николай Василев: Този бюджет е държавно-комунистически

" Реформи от дълго време няма в страната, в този момент с този бюджет изрично няма да има. Бюджетът е левичарски, популистки, държавно-комунистически. Той е разточителен, с големи задължения и нулеви промени. Вървим в посока държавен комунизъм, а не рационализация ”. Това съобщи някогашният вицепремиер и министър на стопанската система Николай Василев в предаването " Денят онлайн ” по NOVA NEWS.

Държавните задължения ще отидат за обществени разноски, счита той. " Взехме парите по Плана за възобновяване, не съм чул един пирон да е забит, само че парите отидоха за обществени разноски. Няма държавно управление, което да се сеща, че имаме демографска рецесия, нищо не се прави по въпроса ”, сподели Василев. Той посочи, че страната ни няма задоволително положителни условия, при които младежите да се заселват трайно, да основават и отглеждат децата си в България, съобщи някогашният министър.

" За мен казусът не са приходите, а разноските. От 80-те години до момента за пръв път се подвига директен налог – налог облага за огромните компании от 10 на 15%. Такъв ангажимент беше стихотворец от Асен Василев като длъжностен министър – служебно държавно управление по средата на годината подписа съглашение за поврат на данъчната политика и в този момент берем плодовете. Всякакви решения и отстъпки напред-назад скапват хубостта и простотата на данъчната система. България имаше една от най-красивите данъчни системи в света и всяко пипване я прави по-лоша от преди този момент ”, съобщи някогашният министър на държавната администрация.

Василев подчертава върху спада на непознатите вложения в страната ни. " В годината, когато влязохме в Европейски Съюз непознатите вложения бяха 9,5 милиарда евро, което беше 30% от Брутният вътрешен продукт. В момента е 3%. Кой е последния цех в България, издигнат от непознати вложения ”, запита той.

Относно часовникът, който отмерва държавния дълг, Василев изясни - напролет на 2022 година бяхме обезпокоени, че дългът на България надмина 30 милиарда лв. и искахме да покажем, че всяка секунда той се усилва с по няколко стотин лв. и поставихме часовник. " Това беше доста притеснително за нас. Сега дългът към този момент е 42 милиарда лв.., до края на годината ще бъде 48-49, а до края на мандата, в случай че оцелее " сглобката ”, ще бъде към 70 милиарда Честито! Ще бъдем по-богати с голям обществен дълг ”, съобщи Николай Василев.

Василев поддържа самодейността на Финансовото министерство да се отстранен диференцираните ставки за ресторантьорите. Той подчертава, че поддържа единната данъчна ставка и сподели по адрес на депутата Мартин Димитров, че е добър десен икономист, който поддържа комунистически бюджет в последните парламенти. " Той споделя верните неща и гласоподава с неверното копче ”, разгласи някогашният министър.

В коментар на думите на Кирил Петков, че бюджетът за просвета бил " рекорден ”, той сподели, че това са трошички и че елементарно се дават пари. " Държавните разноски трябваше да бъдат с 6-8 милиарда лв. по-малко, само че философията на сегашните ръководещи е популистка, левичарска. Ако 100 година ръководят, ще имаме 100 година огромен недостиг и голям дълг ”, съобщи Василев. " Едно семейство, в случай че вземе преди Коледа огромни заеми, с цел да се усеща прелестно за 5 дни, след Нова година ще му дойдат огромните сметки и лихви ”, даде образец Василев.

Ако не влезем в еврозоната, ние може да бъдем признати и по благосклонност, това ще е поради по-високата инфлация или поради недостига, изясни финансистът. " Политиките от последните 3 години на финансовия министър не водят до влизане в еврозоната, водят до отдалечаване ”, сподели Николай Василев по адрес на Асен Василев.

Държавната администрация се усилва, а популацията понижава с към 1 млн. души, установи Василев. За градежа на автомагистралите изясни: " Аз несъмнено съм най-големия почитател на концесиите, само че те би трябвало да бъдат направени с конкурс. Има разнообразни модели на концесиониране, не е нужно българите да заплащат по пътищата ”.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР