Реформата в службите за сигурност няма да се случи в

...
Реформата в службите за сигурност няма да се случи в
Коментари Харесай

Димо Гяуров: Реформата в службите за сигурност няма да се случи в обозримо бъдеще

Реформата в службите за сигурност няма да се случи в обозримо бъдеще. До момента няма единно мнение за по същината на промяната. Няма политическо единение сега. Забравете за пипане на службите, в случай че приказваме за служби, съобщи в BTV „ Тази заран " някогашният шеф на Националната разследваща работа Димо Гяуров. Той изясни, че Народното събрание е прекомерно заето с нови закони, с голям брой регулатори, които би трябвало да бъдат попълнени. " Съдебната власт е обезглавена, тъй като нямаме Висш съдебен съвет в оня му тип с пленарното тяло, което да взима решения и да го съставлява, а имаме два обособени съвета. Всичко това желае работа. Има голям брой регулатори, които би трябвало да бъдат попълнени ", сподели той.

Той се надява, че партиите са наясно в правните аспекти на ротацията, а в случай че са наясно, към този момент е трябвало да стартират да се договарят.

В доста министерства е неотложно да има смяна. Някак затихна активността в тези министерства. Част от министрите се изявяват като специалисти и не си дават сметка, че те са политически фигури, добави Гяуров.

Аз съм безапелационен, че 6000 бежанци Австрия няма да ни върне. Шенгенските правила допускат доста тромави процедури. След като бъде издадено сходно административно решение то може да бъде обжалвано пред Административен съд. Докато текат правосъдните процедури изтичат закрепените в разпоредбите на Шенген периоди. Така, че става невероятно да бъдат върнати тези хора назад. Австрия за това слага забързване. Не е допустимо в границите на месец България да прегледа документите на всяко едно лице по настрана и да дефинира дали да му даде статут, или протекция. Голяма част от бежанците са без документи и ние не знаем невръстен ли е, пълновръстен ли е. Това желае време, изясни той.

В решението на Съвета категорично се споделя, че протоколът е неразделна част от решението, а протоколът включва тези изказвания, които са съпътствали дебата. България евентуално ще извлече изгоди от тези спомагателни условия. Ние имаме извънреден интерес от това да бъде засилен контролът на нашата граница, добави Гяуров.

Според него новият пакт за миграцията ще бъде реалност идващите няколко месеца. Той допуска една коренна смяна на шенгенските правила и тя още веднъж е в наша изгода, посочи той.

Опираме до оня остарял проблем с подбора на фрагменти в Министерство на вътрешните работи и с подготовката им. Нашите служители на реда на улицата не са готови нито да реализират преследването, нито за заградителни мероприятия, нито да употребяват оръжие. Бах обезпокоен, когато видях служителите на реда с дълго оръжие около Нова година, тъй като това е неуместно оръжие за градски условия и се колебая какъв брой от тях могат съответно да го употребяват, изясни Гяуров във връзка трагичния случай от Стара Загора, при който мъж умря по време на арест след гонка с полицията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР