Референтният показател за световните цени на хранителните стоки остана като

...
Референтният показател за световните цени на хранителните стоки остана като
Коментари Харесай

Храните в света поевтиняват през октомври с изключение на зърнените култури

Референтният индикатор за международните цени на питателните артикули остана като цяло постоянен през октомври, като покачващите се цени на зърнените култури се компенсират от спада на котировките на други съществени артикули, заяви Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО).

Индексът на цените на храните на ФАО, който наблюдава месечните промени в интернационалните цени на кошница от постоянно търгувани хранителни артикули, е достигнал приблизително 135,9 пункта през октомври, което е нищожно под равнището му през септември, съобщи Българска телеграфна агенция. С последната актуализация показателят се е намалил с 14,9 % по отношение на историческия си връх, регистриран през март 2022 година, до момента в който е останал с 2 % над равнището си през октомври 2021 г.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се е нараснал с 3 % през месеца. Световните цени на пшеницата са се повишили с 3,2 %, отразявайки най-много несигурността, обвързвана с Черноморската самодейност за зърно, както и проверка надолу за доставките в Съединени американски щати. Международните цени на зърното са се нараснали с 3,5 % от септември, като цените на царевицата са се повишили още повече заради по-ниските вероятности за произвеждане в Съединени американски щати и Европейски Съюз, дружно със сушата в Аржентина и несигурността по отношение на износа от Украйна. Международните цени на ориза са се нараснали с 1 %.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се е намалил с 1,6 % през октомври и е останал с близо 20 % под равнището си от година по-рано. Покачващите се интернационалните котировки на слънчогледовото олио са били повече от обезщетени от по-ниските международни цени на палмовото, соевото и рапичното масло.

Индексът на цените на млечните артикули на ФАО се е намалил с 1,7 %, като цените на всички млечни артикули са се намалили от септември. По-ниските от предстоящите покупки от страна на Китай, слабото търсене на импорт и отслабването на еврото по отношение на щатския $ са подкрепили спада през октомври.

Индексът на цените на месото на ФАО се е намалил с 1,4 % през октомври в съпоставяне със септември, като интернационалните цени на овче, свинско, говеждо и птиче месо понижават заради като цяло слабото световно търсене на импорт и увеличаващите се доставки за експорт.

Индексът на цените на захарта на ФАО се е намалил с 0,6 %, подсилен от усъвършенстваните вероятности за произвеждане в Индия. Фактори като дъждовете, възпрепятстващи напредъка на прибирането на реколтата в Бразилия, мощното търсене на импорт от Индонезия и Китай и по-високите котировки на цените на етанола в Бразилия, са лимитирали месечния спад на цените на захарта.

В обновена къса информация за предлагането и търсенето на зърнени култури, оповестена също през днешния ден, ФАО намали прогнозата си за международното произвеждане на зърнени култури през 2022 година до 2 764 милиона тона, спад от 1,8 % по отношение на 2021 г.

Докато международното произвеждане на пшеница в този момент се предвижда на 783,8 милиона тона през 2022 година, рекордното за всички времена произвеждане на жестоко зърно в международен мащаб се чака да спадне с 2,8 % до 1 467 милиона тона. Световното произвеждане на ориз се предвижда на 512,6 милиона тона, което е с 2,4 % по-малко от най-високата стойност за всички времена през 2021 година, само че към момента като цяло е междинна годишна продукция.

Сега се предвижда международното потребление на зърнени култури през 2022/2023 година да спадне до 2 778 милиона тона, с 0,7 % под равнището от 2021/22 година По същия метод се предвижда, че международните ресурси от зърнени култури в края на сезоните през 2023 година ще се свият с 2 % по отношение на началните си равнища, до 841 милиона тона.

Въз основа на тези прогнози се планува международното съответствие на запасите от зърнени култури към използването да намалее до 29,4 % през 2022/23 година от 30,9 % през миналата година.

Световната търговия със зърнени култури през 2022/23 година се чака да записва стесняване от 2,2 % до 469 милиона тона.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР