Референдумите, които се провеждат в Украйна в зона на бойни

...
Референдумите, които се провеждат в Украйна в зона на бойни
Коментари Харесай

Румен Радев: Пряк риск от войната в Украйна няма, но какво смятат партиите за бъдещите рискове

Референдумите, които се организират в Украйна в зона на бойни дейности, са юридически парадокс и България няма да ги признае. Недопустимо е и нуклеарната карта да се разиграва 30 години след края на Студената война.

Това съобщи президентът Румен Радев след свиканата от него Консултативна среща за националната сигурност след оповестяването на частична готовност в Руската федерация.

Държавният глава напомни, че още в първите часове на войната България е жигосала съветската експанзия като нещо неприемливо и още оттогава е призовала да търсене на мир по дипломатически път.

Стремежът към военна победа непременно заглушава обаче сега разсъдъка, а частичната готовност ще ескалира спора и е опасност за сигурността с мъчно предвидими последствия.

Растат рисковете и за страната ни, и за Европа и макар че все още няма директни опасности, те се правят оценка, успокои президентът, че държавното управление и страната работят. България работи интензивно за гарантирането на своята сигурност, посочи президентът. 

Рисковете от тази война не се изчерпват до военната сигурност, акцентира Радев, и макар че страната поддържа санкционния режим като част от европейската общественост, с изключение на наказания Европейски Съюз би трябвало да търси механизми за отбягване на рисковете от тях.

Цената на ескалацията още веднъж ще се заплати от жителите, сподели президентът. Ескалацията на спора може да засегне освен доставките на газ, само че и нефт, което още повече ще затрудни стопанската система и производствата.

Втората част на ревюто на президента бе отдадена на вътрешнополитическата обстановка и на идните по-късно повече от седмица избори .

Критично значимо е България да има парламент и стабилно държавно управление, счита президентът. Той желае да чуе по какъв начин партиите ще се обединят. Сега е моментът за обединяване, безапелационен бе Румен Радев. Сега партиите трябвало блестящо да заяват своите стратегии и да надмогнат демагогията и персоналните нападки.

Румен Радев зададе поредност от въпроси, по които политическите обединения, които считат да ръководят би трябвало да заявят позиции и стратегия.

Ще продължи ли диверсификацията, каква ще е политиката за понижаване на цената на горивата, какво вършим, когато се вкара ембаргото, по кое време ще се одобряват нормативните документи с цел да има независимост за българските вложения, по кое време ще имаме подготвеност за привличане на стратегическите вложения, по кое време ще имаме подготвеност за продължаваме на строителството на Автомагистрала Хемус и др, по кое време образованието ще стане стратегически народен приоритет, по какъв начин ще защитим в учебниците нашата история, език и литература, по какъв начин ще се борим с опиатите, тютюнопушенето и затлъстяването на младежите, по какъв начин ще се борим с демографската рецесия, ще одобри ли идващото Народно събрание документите за модернизацията на армията. Ще загуби ли България личното си достолепие не можейки да охранява въздушното си пространство, какви ще са напъните за влизането ни в Шенген, ще минимализира ме ли риска да останем в периферията на Европа. Какви ще бъдат параметрите на дълго чаканата правосъдна промяна, с цел да имаме действителна битка с корупцията и за правда.

Очаквам политическите партии да имат ясна позиция. Очаквам да имат и действителна мотивация за работа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР