Редовното миене на зъбите е съществена част от хигиената на ...

Редовното миене на зъбите е съществена част от хигиената на

Признаци, че използвате грешната четка за зъби

Редовното миене на зъбите е основна част от хигиената на устната празнина. Четкането на зъбите и почистването им със зъбен конец или интердентална четка са най-съществените предпоставки за положителна грижа за зъбите и предварителна защита на кариес.

Използването на грешната четка за зъби макар че е не по-малко вредно от консумацията на вредни храни, предизвикващи кариес и зъбни казуси. Неподходящата четка за зъби може да навреди на зъбите, на емайла им, на белотата им и даже да бъде причина за поява на зъбна плака, зъбен камък, кариес, съгласно Колумбийския дентален център, представен от healthdigest.com.Съществуват доста типове четки. Всеки избира съгласно самостоятелните си желания и потребности. Въпреки това Американската стоматологична асоциация предлага употребата на четка с по-мек косъм и дълга повърхнина на главата, както и дълга ръкохватка. Това оказва помощ за постигане на зъбите в най-задната част на редицата, където се събират голям брой питателни останки.

Асоциацията предлага и честа промяна на четката – на всеки три до четири месеца. Смяната е наложителна и след преболедуване на вирусна или бактериална зараза. Сменяйте четката си и в случаите, когато очевидно влакната ѝ са нарушени.Употребата на неподходяща четка може да докара до някои казуси със зъбите и венците. Сред тях са нараснала сензитивност на емайла и зъбите, болести на зъбите, кариес, инфекции на венците, оттегляне на венеца, което е причина за съществени болести на зъбите, даже тяхната загуба.

Кои са сигналите, издаващи приложимост на неподходяща четка за зъби?

Един от най-показателните сигнали, че употребявате грешната четка, е отдръпването на венците. Погледнете V-образните си зъби. Най-явният пълномощник на тях са кучешките зъби. Ако към тях венецът се е отдръпнал и е създал основата на зъба забележима, това е лош сигнал, че зъбите ви страдат.

Отдръпването на венеца е причина за нахлуване на бактерии в незащитената тъкан на зъба, което води до кариес, пулпит, гингивит, периодонтит и други съществени болести на зъбите.

Друг симптом на приложимост на неправилната четка, е прекомерното струпване на зъбна плака и зъбен камък. Ако сте почнали да трупате повече от тези отпадни материали по зъбите си, неотложно сменете четката. Посетете дентален експерт, който да почисти зъбите ви и да ви посъветва каква четка да употребявате, с цел да предотвратите по-нататъшни казуси.

Електрическите четки са измежду най-положителните разновидности за предварителна защита на зъбен камък и зъбна плака, само че е належащо да се посъветвате със експерт, който да ви насочи.

Зъболекарят ви ще ви подскаже и за някои ефикасни техники за четкане на зъбите, които понижават отлагането на плака и зъбен камък.

Източник: az-jenata.bg