Редно е да бъде проведен референдум, след като са изпълнени

...
Редно е да бъде проведен референдум, след като са изпълнени
Коментари Харесай

Радев се обяви За референдума - не можело да се неглижират половин милион подписа

Редно е да бъде извършен референдум, откакто са изпълнени законовите условия и подписите са събрани, разгласи президентът Румен Радев в отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция, обвързван с решението на Народното събрание да отхвърли предлагането за производство на народен референдум с въпрос " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? ". Инициативата за референдума е на партия " Възраждане ".

По думите на президента не е добре политици да се вършат, че няма подписи на половин милион българи.

" Това решение издава боязън, съмнение и неуважение към българските жители. Отделно е дали по този начин би трябвало да бъде дефиниран въпросът ", разяснява Радев.

" Не виждам за удачно да се вкарва този развой в каквито и да е рамки – 20 години е недопустим период, прекомерно дълъг. Усилията на политиците не би трябвало да бъдат ориентирани към това да търсят способи да спрат един референдум, който е най-мощният инструмент на демокрацията, а да убеждават българските жители, че влизането в еврозоната работи за тяхното богатство ", сподели още президентът.

Румен Радев изясни, че няма по какъв начин да насрочи дата за референдум, тъй като има решение на Народното събрание.

Според него България би трябвало да влезе в еврозоната, когато е действително подготвена, а не, когато ни се желае и непременно. Когато осъществим критериите за недостиг и инфлация, след рационално извършени стопански и финансови политики, а не със слагане на спирачки за обществено-икономическото развиване, добави президентът.

Радев предложения всеки, който желае да инициира процедура по импийчмънт да заповяда, само че акцентира, че водещите политически сили би трябвало да имат свои позиции.

Държавния глава взе участие в откриването на интернационална математическа конференция, която се организира в София.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР