Редкоземните метали са група от 17 елемента, които заедно с

...
Редкоземните метали са група от 17 елемента, които заедно с
Коментари Харесай

Скрито съкровище: Гърция откри редкоземни метали в устията на реките Струма, Места и Марица

Редкоземните метали са група от 17 детайла, които дружно с други сериозни първични материали се употребяват в производството на необятна гама от високотехнологични артикули, от смарт телефони, компютри, вятърни турбини и акумулатори за електрически коли до отбранително съоръжение, лазери, оптични нишки и авиационни мотори.

Те се назовават " редкоземни детайли " и обратно на това, което подсказва името им, те са изобилни на планетата. Тяхната необичайност се дължи основно на компликацията на извличането и обработката им, защото не се срещат в задоволително високи концентрации, с цел да бъдат стопански експлоатирани.

Сигурното доставяне с такива сериозни първични материали се трансформира във все по-голям геополитически въпрос, защото Европейският съюз търси способи да понижи зависимостта си от Китай в тази област, като си слага цел от 10% -40% от добива, преработването и преработката на сериозни първични материали, които употребява, ще бъдат създадени в границите на нейните граници до 2030 година

Гърция, заедно с Гренландия, Швеция, Финландия и Норвегия, е измежду страните, които са в положение да предложат част от решението, написа.

Геологията на Гърция, съгласно доктор Константинос Ласкаридис, началник на дирекцията по минерални запаси и минно дело към Гръцкия орган за геоложки и минерални проучвания, съставлява киселинни магмени скали, сходни на тези от Северна Европа, които са хазаин на добре познатата Norra Kärr залежи в Швеция (комплексът е формиран основно от пералкален нефелин сиенит и е богат на екзотични минерали), Kvanefjeld (минерално находище, за което се твърди, че е второто по величина находище на редкоземни оксиди в света и шестото по величина находище на уран) в Гренландия и Fen в Норвегия и Финландия, за които се счита, че могат да задоволят потребностите на Европа единствено през идващите десетилетия.
 Турция откри второто по величина находище за редки метали в света
Турция откри второто по величина находище за редки метали в света

Запасите се пресмятат на най-малко 694 милиона тона

Регионите

Има обилни индикации за съществуването на редкоземни детайли основно в региони на Северна Гърция от проучванията, извършени от Гръцкия орган за геоложки и минерални проучвания в съдействие с ELKETHE.

Редкоземни детайли, и то с високо наличие, се откриват в крайбрежната и подводна среда сред Халкидики и Александруполис, основно в устията на реките Стримонас (Струма), Нестос (Места) и Еврос (Марица), написа. Седиментологичните проучвания и анализите на проби, осъществени в тези региони, се оказват много обнадеждаващи, със приблизително наличие на редкоземни детайли от 1.17%, само че за жалост със доста наличие на торий (радиоактивен елемент). Наличието на радиоактивни детайли и тежки метали в редкоземните метали е главната причина в Европа, макар че има открити находища, те да не са експлоатирани до през днешния ден, акцентира господин Ласкаридис. Редкоземни детайли се намират и в латеритите на Локрис и Вронтеро от Флорина, в бокситите на зоната Парнасос - Гионас, в алкалните магмени скали на Фанос в Самотраки и във фосфоритите в Западна Гърция.

От залежите на редкоземни минерали, изследвани в Гърция, съгласно господин Ласкаридис, единствено черните пясъци от региона на Лутра Елефтерон - Неа Перамос са от стопански интерес. Но заради местоположението си (в регион с натоварен туристически трафик) всеки опит за развиване ще сътвори проблеми.

" Необходими са по-нататъшни всеобхватни ореологични проучвания с геофизични и химични разбори и някои сондажи, с цел да се види дали индикациите са доказани ", акцентира господин Ласкаридис. Според него " ще минат минимум 10 години от момента, в който стартира цялостна изследователска стратегия до употребата на находището, интервал, който може да бъде понижен единствено с две до три години с новите разпореждания, насърчавани от Европейски Съюз. ".
 В Иран откриха първо находище на литий - и то е 4-то по величина в света
В страна подкрепяща Русия откриха първо находище на литий - и то е 4-то по величина в света

Възможно е в региона да има и други скъпи метали

Редкоземните метали в Турция

В края на 2022 година Daily Sabah заяви, че Турция е разкрила извънредно находище от редкоземни детайли в централната част на Анадола. За резервата се твърди, че е вторият по величина в света. Той е разполагаем след десетилетия проучвания и разкопки, които се организираха от време на време, само че дълго време не успяваха да дадат съответни резултати.

Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи пред локалните медии, че голямото находище на редки детайли се прави оценка на ресурси от към 694 милиона тона. То е на второ място след Китай, където се намира най-голямото находище на редки детайли със ресурси от 800 милиона тона. 

От турската минна компания Eti Maden разясниха, че в началото към 1200 тона руда ще бъдат обработвани годишно в находището. Очаква се тази цифра да доближи до 570 000 тона с огромна инвестиция в по-голямо индустриално оборудване в близко бъдеще.

Смята се, че към 10 000 тона редкоземен оксид, 72 000 тона барит, 70 000 тона флуорит и 250 тона торий - детайл, употребен като гориво в нуклеарната промишленост, ще бъдат създадени от модифицираната руда.
 Турция чака
Турция чака " война " за редкоземни минерали: Как ще употребява новото си " оръжие " - второто най-голямо находище в света?

Южната ни съседка лимитира оптимално продажбите на руда

Министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез разяснява, че ще бъде относително на ниска цена да се добиват детайли, защото находището е извънредно покрай повърхността на земята.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР