Реджеп Ердоган планира да поеме по-голям контрол над икономиката след

...
Реджеп Ердоган планира да поеме по-голям контрол над икономиката след
Коментари Харесай

Ердоган планира по-сериозен контрол върху турската икономика

Реджеп Ердоган възнамерява да поеме по-голям надзор над стопанската система след президентските избори идващия месец, оповестява " Ройтерс ". След мненията му турската лира стигна рекордно ниско равнище.

В изявление за телевизия " Блумбърг " в Лондон, Ердоган изясни, че централната банка е самостоятелна, само че не може да се подценява сигналите от ръководителя , след прехода към президентска система. " Ще поема отговорност като неоспорим началник на изпълнителната власт във връзка с стъпките, които би трябвало да се подхващат и решенията по тези въпроси ", разяснява Ердоган по време на визитата си във Англия.

Ердоган изясни, че в последна сметка жителите ще държат президента виновен за всички проблеми, произлизащи от паричната политика .

 Партията на Ердоган и съдружните ѝ сътрудници печелят болшинство на 24 юни
Партията на Ердоган и съдружните ѝ сътрудници печелят болшинство на 24 юни

Това демонстрира ново социологическо допитване

" Те ще държат президента виновен , те ще изискат това от президента. Президент, който е ефикасен в паричната политика. Това може да накара някои да се почувстват неловко, само че би трябвало да го създадем, тъй като тези, които ръководят страната, са виновни пред жителите ", добави Ердоган.

Ердоган е изострен критик на високите лихвени проценти , в петък ги назовава " майка и татко на всяко зло ". " Лихвеният % е повода и инфлацията е резултатът. Колкото по-нисък е лихвеният %, толкоз по-ниска ще бъде инфлацията ", изясни той.

Ердоган също по този начин разяснява, че изпълнителният шеф на " ХалкБанк " Мехмет Хакан Атилла, приет за отговорен от съд в Съединени американски щати , че оказва помощ на Иран да избегне глобите на Съединени американски щати, е почтен и Турция желае оправдаването му . " Ако Хакан Атила бъде разгласен за нарушител, това би било съвсем еднакво на оповестяване на турската република за нарушител ", добави Ердоган.

 Ердоган назова лихвените проценти
Ердоган назова лихвените проценти " майка на всяко зло "

Също по този начин били и татко на всяко зло

Коментарите на Ердоган в Лондон ускориха дългогодишната угриженост по отношение на желанието на президента да оформи паричната политика и да попречи на способността на централната банка да удържи двуцифрената инфлация .

Доходността от 10-годишните държавни облигации за малко доближиха най-високата си стойност за осем години. С по-ниски лихвени проценти, Ердоган желае да усили кредитния растеж, изключително в строителната промишленост .

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР