Реджеп Ердоган обяви, че правителството ще намали сметките за енергия

...
Реджеп Ердоган обяви, че правителството ще намали сметките за енергия
Коментари Харесай

Ердоган намалява сметките за енергия в Турция преди оспорваните избори

Реджеп Ердоган разгласи, че държавното управление ще понижи сметките за сила на потребителите и предприятията в последния опит на турския президент да облекчи рецесията с разноските за живот седмици преди оспорваните избори.

Реджеп Ердоган разгласи, че държавното управление ще понижи сметките за сила на потребителите и предприятията в последния опит на турския президент да облекчи рецесията с разноските за живот седмици преди оспорваните избори.

Тарифите за електрическа енергия за семействата и компаниите ще бъдат понижени с 15% през април, а промишлените групи ще получат 20% отстъпка от сметките си за природен газ, съобщи Ердоган в Народното събрание. Новата вълна от ограничения за стимулиране идва в миг, когато популацията на Турция е изправено пред натиска на високата инфлация, която докара до внезапно повишаване на цените на всички артикули - от хранителни артикули до жилища, отбелязва Financial Times.

Неконвенционалната икономическа политика на Ердоган разпали инфлационната рецесия и отслаби валутата на страната, което натежа върху известността на президента. На 14 май Ердоган ще се изправи пред най-трудните избори по време на двете си десетилетия на власт. Няколко от водещите опозиционни партии в Турция през март избраха Кемал Кълъчдароглу за общ претендент, който да се бори с Ердоган. Състоянието на турската стопанска система, чийто размер е 900 милиарда $, и ненапълно неуверената реакция на държавното управление на земетресението от 6 февруари, при което починаха над 50 хиляди души, се чака да преобладават в предизборната акция през последните седмици.
Реклама Инфлацията остава висока
Според формалните данни потребителските цени са се повишили с 55% през февруари в съпоставяне със същия месец на 2022 година, до момента в който индустриалните цени са скочили със 77% за същия интервал.

Ердоган, който от дълго време е съперник на високите разноски по заемите, накара централната банка да понижи лихвените проценти предходната година за разлика от множеството страни, които ги покачиха, с цел да се борят с високата инфлация. От началото на 2021 година лирата се срина с 62% по отношение на $, защото доста задгранични вложители напуснаха страната заради опасения за стопански спад.

Правителството на Ердоган се опита да притъпи удара от високата инфлация с редица ограничения, в това число 55-процентно нарастване на минималната работна заплата при започване на тази година и нарастване на пенсиите на държавните чиновници. Кабинетът също по този начин се опита да поддържа лирата с въвеждането на банкови сметки, които защищават от съмнения на валутния курс, и със непоколебим надзор върху придвижването на задгранична валута от страна на фирмите.

Макар че икономическите проблеми се отразиха на поддръжката за Ердоган, той остава известен измежду доста гласоподаватели. От началото на 2022 година той получи и подтик на интернационалната сцена за това, че работи като медиатор сред Русия и Запада във войната в Украйна.
Реклама
Противопоставянето му на кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО поради изказванията, че страната е укривала лица, които Турция счита за терористи, също завоюва на Ердоган поддръжката на някои групи. За разлика от това той позволи присъединението на Финландия към западния боен съюз, а турският парламент ратифицира решението в четвъртък.

Опозиционната коалиция на Кълъчдароглу, която се състои от шест партии, даде обещание да върне Турция към по-ортодоксален стопански модел, в случай че завоюва изборите. Така наречената " маса на шестте " също по този начин даде обещание да върне Турция към парламентарна народна власт, откакто Ердоган завоюва референдума за съсредоточаване на властта в президентството след опита за прелом през 2016 година Коалицията получи подтик предходната седмица, когато прокюрдската Народнодемократична партия, третата по величина политическа група в страната, съобщи, че няма да издигне собствен претендент за президент.
Анкара стартира да добива газ от Черно море Турция чака през април да стартира добива на природен газ от Черно море. Началото беше отсрочено с месец, след кат сео наложи личният състав да напусне, с цел да се грижи за родственици, потърпевши от тежките трусове през февруари. Увеличаването на вътрешното произвеждане на сила в Турция е основен ангажимент на президента Ердоган. Турция, която сега е съвсем изцяло подвластна от вноса на природен газ, твърди, че в офшорните залежи в Черно море има към 710 милиарда куб. метра. Свързани публикации Два разновидността за държавно управление и доста незнайни 2 април 2023, 21:46 Прибързаното възобновяване на постройките може да изложи Турция на риск при ново земетресение 22 февруари 2023, 13:13 Земетресенията удрят тежко турската стопанска система 15 февруари 2023, 12:29 Най-трудните избори на Ердоган 27 януари 2023, 06:12 Ердоган даде обещание още по-ниски лихви при инфлация в Турция над 83% 4 октомври 2022, 12:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР