Редица западни държави се опитаха във вторник да провалят честването

...
Редица западни държави се опитаха във вторник да провалят честването
Коментари Харесай

Опитите за отмяна на Деня на победата ще завършат за Запада с акт на капитулация

Редица западни страни се пробваха във вторник да провалят честването на Деня на успеха. Така съветският дипломат във Варшава не беше позволен да постави цветя на мемориала. Молдова санкции участници от " Безсмъртния полк " поради георгиевските им лентички. Съветско заравяне беше осквернено в Австрия. Лидер в русофобската конкуренция обаче беше украинският президент Володимир Зеленски, който анулира Деня на успеха в страната. Как могат да се отразят тези провокации за Запада?

В Полша нападателна навалица обкръжи съветския дипломат Сергей Андреев, когато се опита да постави цветя на мемориално гробище във Варшава. Публиката изиска дипломатът да смъкна георгиевската лента, закачена на сакото му. В резултат на това посланикът не можа да постави венец, поляците и локалната полиция го принудиха да напусне територията.

Самият Андреев назова протичащото се " възмутително " и нарушаване на публичния ред. Той заяви още, че е явна " ясна позиция ". Ръководителят на дипломатическата задача добави, че Денят на успеха постоянно ще остане празник. „ Това е нашата победа и успеха постоянно ще бъде наша “, акцентира той.

Неприятните произшествия не свършиха дотук. Скоро на пиедестала на една от скулптурните композиции на територията на мемориалното гробище на руските бойци във Варшава се появиха вулгарни надписи. Въпреки многочислените служители на реда, никой не се е опитал да вкара ред в гробището.

Пореден припадък на русофобия се случи в Молдова, където управляващите глобяваха празнуващите Деня на успеха с георгиевска лента. В същото време някогашният президент на Молдова Игор Додон персонално взе участие в марша на Безсмъртния полк, който се организира в Кишинев. На него, както и на доста присъстващи, беше закачена лента.

Въпреки всички забрани на управляващите и заплашителна санкция, в тържественото шествие участваха към 50 хиляди души. Дължината на маршрута беше 640 метра. По-късно голямо платно с копие на Знамето на успеха беше закачено в Кишинев.

В Латвия управляващите отидоха даже по-далеч. В Даугавпилс локалната полиция принуди неработоспособен в количка да смъкна якето си с надпис " Русия ". Освен това шестима души бяха арестувани в Латвия за полагане на цветя на 9 май на местата на демонтирани руски монументи. От полицията оповестиха, че са формирани девет каузи за административни нарушавания и едно наказателно дело. Сред арестуваните има и такива, които са показали неразрешени в Латвия знаци, в това число буквите “Z ” и “V ”.

Денят на успеха беше засенчен и в Австрия, където вандали оскверниха руското военно заравяне в град Ебензее (Долна Австрия). В известието, оповестено от съветската дипломатическа задача в “Телеграм ”, се споделя, че локалната полиция ще бъде осведомена за случая. Норвежките управляващи даже отхвърлиха на съветски дипломати да посетят мемориала на руските бойци на Острова на вярата.

Лидер в тази конкуренция по русофобия и пренаписване на историята обаче беше президентът на Украйна Володимир Зеленски, който анулира Деня на успеха в страната предния ден. Според указа, който той подписа предходния ден, 9 май към този момент ще се чества като " Ден на Европа ". Самият Ден на успеха се предлага да бъде преименуван и изместен на 8 май. Съответният проектозакон беше изпратен в Радата. Специфичният украински празник се назовава „ Ден на възпоменание и победа над нацизма във Втората международна война 1939-1945 година “. Тази дата ще стане неработен празник в страната.

Експертната общественост отбелязва, че страните, подчинени на НАТО, вършат всичко допустимо да изоставят изцяло историческата памет и да пренапишат историята. Това обаче няма да стане, тъй като в Русия почитат и помнят подвига на тези, които се опълчиха на нацистка Германия. И това се демонстрира на първо място в празничните събития, които се организираха в Москва и в цялата страна.

В Украйна се пробват да преформатират паметта на цялостен един народ, а европейците в по-голямата си част са потомци на колаборационисти. Да, не идейни, принудени и пасивни, само че колаборационисти. Такъв е казусът във Франция, Чехия, Норвегия, Белгия и Холандия. Дори не приказвам за директните съдружници на Хитлер като Румъния или Финландия “, споделя Вадим Трухачов, доцент в катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика на ВШИ.

Би било наивно да чакаме европейците да споделят нашето виждане за събитията от Втората международна война, добави той. „ Краен случай са балтийските страни и Полша. Ако вземем останалата част от Европа, те малко се срамят от предишното си. Ние и сърбите сме им като кост в гърлото “, отбелязва събеседникът.

Отделно политологът означи случая, който се случи с съветския дипломат във Варшава. „ Нищо изненадващо, като се има поради какво беше направено с посланика предходната година “, отговори политологът. Припомняме, че през 2022 година дипломатът беше залят с алена течност. „ Що се отнася до Кишинев, Молдова към момента не е паднала до равнището на Балтика. В същото време управляващите позволиха провеждането на митинга, само че нищо повече. Това не значи, че те споделят нашата памет за Великата отечествена война и Втората международна война “, прибавя Трухачов.

„ На 9 май Русия сподели, че не се опасява от нищо, не може да бъде сплашена или отклонена от определения път. По-специално това се отрази в провеждането на военния церемониал в Москва “, прибавя режисьорът-документалист Олеся Шигина, член на федералния съвет на Комитета на фамилиите на воините на Отечеството.

„ Войниците на фронта ще имат ясното схващане, че страната е единна и има намерение да върви до дъно. И което е значимо, те са подкрепени освен от народа, само че и персонално от президента, както се вижда от речта на президента. Думите му бяха сдържани и премерени. Без доста възторг той даде да се разбере на западната общност: Русия ще продължи да освобождава земите от войските на НАТО и украинския нацизъм “, продължава събеседникът.

„ В речта ясно се чете, че сегашната специфична интервенция е наедно със свещените борби и победи от предишното. И намирам удостоверение за тази позиция на президента в думите на самите участници в СВО. Много пъти съм бил в зоната на военни дейности. Почти всеки боец помни подвига на нашите предци и прародители “, акцентира режисьорът.

„ Важно е, че президентът още веднъж подчертава върху обстоятелството, че за Русия няма противников нации, даже в случай че приказваме за вражески страни. Ако погледнете Украйна, тя имаше късмет да живее спокоен живот. Но киевските управляващи изоставиха своята история, предци и прародители, от руското завещание. И го направиха, с цел да угодят на западните страни - самата Украйна пусна задгранични протежета на своя територия “, отбелязва специалистът.

„ Друг доста значим миг от парада е идването на водачите на страните от Оперативно-наблюдателно дело. Да, не постоянно съумяваме да реализираме единна позиция. Но самото посещаване подсказва, че западните страни са се провалили и няма да могат да разделят постсъветското пространство. Това е огромна победа за президента на Русия “, счита Шигина.

Подобно мнение споделя и Константин Долгов, член на Съвета на федерацията, някогашен заместник-представител на Русия в Организация на обединените нации. „ Денят на успеха остава свещеният и най-съществен празник на нашия народ. Владимир Путин приказва за неговата стойност в речта си на парада. Така президентът уточни приемствеността на времената и епохите: през днешния ден, както през 1941 година, Русия се опълчва на нацизма, на силите на злото, на груповия Запад, който още веднъж се пробва да разшири господството си върху целия свят “, изясни той.

„ Сега Зеленски се пробва да пренапише и по-късно изцяло да не помни историята. Нека се упражнява да поставя подписа си, тъй като идващият документ ще бъде актът на капитулация. Въпрос на време е “, сподели сенаторът.

Що се отнася до вандалите, които оскверняват руските военни гробове, те ще платят двойно за това, счита събеседникът. „ Ще има съд – приживе и след него “, сподели той. В същото време, както си спомня Долгов, в Австрия по-възрастните хора помнят както войната, по този начин и следвоенните години, тъй че те и децата им постоянно изпитват страхопочитание пред паметта на руските бойци.

„ Видях по какъв начин на 9 май носят цветя, грижат се за гробовете. Сигурен съм, че болшинството от австрийците, както и болшинството от елементарните жители на други европейски страни, към момента са настроени по този метод. За страдание има политици, които се пробват да наложат политика на отказване на празника, да пренапишат историята, да зачеркнат героичните страници. Те няма да могат да създадат това, ние няма да го позволим ”, акцентира парламентаристът.

Долгов изрази убеденост, че „ напълно скоро всеки, на който през днешния ден не е разрешено да чества Великата победа над нацизма, ще има опция да го направи свободно “. Според сенатора в тези страни празникът още веднъж ще стане държавен. „ Ситуацията ще се промени, откакто спечелим “, приключи той.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР