Редица украински граждани, сред които пенсионерката Зоя Потапова, се готвят

...
Редица украински граждани, сред които пенсионерката Зоя Потапова, се готвят
Коментари Харесай

Украинци се готвят да разчистват и възстановяват градовете около Киев

Редица украински жители, измежду които пенсионерката Зоя Потапова, се готвят за процеса по възобновяване на домовете си. Потапова е почнала със засаждането на цветя зад руините на къщата си край Киев, бомбардирана от Москва през март, преди да се залови с възобновяване на постройката, което се надява да стане бързо.

Също както тази пенсионерка, жителите на регионите северно от Киев, белязани от миналите оттова съветски войски, имат вяра в обещанието на държавното управление "да реконструира разваления жилищен фонд ".

Но в Горенка – едно село, което тежко пострада от обстрели при започване на нашествието - 60-годишната Зоя, чийто брачен партньор е бил погубен, към момента се чуди по какъв начин да се оправя.

"Дано да не ни не помнят, тъй като направихме доста, с цел да спрем настъплението към столицата ", отронва през сълзи пред Агенция Франс Прес пенсионерката, облечена цялата в черно и застанала измежду отломките, от които се разнася към момента мощен аромат на изгоряло.

Бъркане на бетон

И до момента в който чака домът й да бъде възобновен, Зоя може да се радва на огромната си зеленчукова градина, чиято реколтка се обрисува обещаваща - под плодовите дръвчета, изгубили листата си при гърмежите на снарядите, бързо порастват картофи и ягоди.

Според Тетяна Шепельова от управата в Горенка администрацията към този момент е образувала 1000 преписки за жилища, станали напълно или отчасти неизползваеми.

Възползвайки се от хубавото време, някои хора към този момент сами си бъркат бетон, само че има дефицит и на работна ръка, и на материали в това обитаемо място, наброявало преди нашествието 10 000 поданици.

Нуждите са огромни; в края на май министър председателят Денис Шмигал съобщи, че разрушенията в цялата страна са на стойност 561 милиарда $.

За момента Агенция Франс Прес видя почнали на доста места разчиствания и интервенции за разминиране в общините северно от Киев, които държавното управление си върна тази пролет. Електромрежата последователно се ремонтира; работи се и по структурите на един мост.

На 4-5 юли в Швейцария е планувана конференция за събиране на дарения в интернационален мащаб за дейностите да се ускорят.

В Буча , където след изтеглянето на кремълските войски бяха открити тела на цивилни, 600 фамилии търсят заслон и управляващите реквизират за задачата ваканционни парцели.

Преди спора градът бе прелестен и известен измежду летовниците поради спокойната атмосфера и боровите му гори.

Първите хора, останали без дом, към този момент се настаняват в сиви контейнери, стоварени на паркинга на локален затрупан пазар, от който е останал единствено куп ламарини.

Полският министър председател Матеуш Моравецки откри наскоро първия лагер за разселени лица в Бородянка близо до Горенка.

Доста такива краткотрайни постройки се инсталират в този момент в местата, където съветските военни съгласно обвиняванията са вършели зверства. "Правителството ги дава безплатно; има места за 92 фамилии ", изяснява кметът на Буча – петдесетгодишният Анатолий Федорук, до момента в който демонстрира дребните боксове от по двайсетина квадратни метра, във всеки от който могат да се настанят до четирима души.

Благодарение на помощ от поляците в съдействие с украинското държавно управление, той чака да получи още подготвени структури, с които да бъдат оборудвани още три лагера.

Due to the ongoing conflict between Ukraine and Russia, the students’ celebration was reduced to a waltz next to the ruins of their school.
— Intl. Business Times (@IBTimes)
Облекчение

Оксана Полишчук влиза и оглежда тези безупречно чисти жилища с дезинфекцирани тоалетни и огромни трапезарии с цветни стени.

Настанена там, тя има чувството, че възкръсва, откакто преди повече от два месеца сергията й с хранителни артикули наоколо е била отнесена от детонация, а тя самата е оживяла по знамение в полуразрушената си кооперация.

Табели, още неокачени по стените, разказват новите правила за взаимно прилагане на общите пространства: всички би трябвало да си оказват помощ взаимно, да не се депресират и да хранят вяра.

Хората правят оценка цялото това утешение на обстановката и един след различен заспиват с облекчение, загърнати с одеяла, предоставени им от УНИЦЕФ в асептичното си пластмасово обграждане.

Но 41-годишната търговка не вижда по какъв начин с децата си на шест и на девет години би могла да остане в района.

"Искам да получа обезщетение и да стартира нов живот на друго място ", споделя тя, споменавайки, че посещава психолог поради под паника офанзиви. "Украинците не се плашат от работата, която ги чака ", прибавя тя, съвземайки се, преди да се сбогува.

"Ще си върнем всичко, което имахме преди. Само един път да спечелим тази война ", споделя Оксана.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР