Редица страни предприеха мерки за забрана на движението на дизелови

...
Редица страни предприеха мерки за забрана на движението на дизелови
Коментари Харесай

Може ли да забранят дизеловите коли у нас

Редица страни започнаха ограничения за възбрана на придвижването на дизелови транспортни средства. От началото на октомври към тях се причисли и Италия.

У нас мнозина се зарадваха, че неразрешените в чужбина коли ще дойдат по-евтини в България, само че това може би няма да се случи. Страната ни ще изиска от Брюксел колите, които не дават отговор на екоизискванията в чужбина, да не могат да се внасят и в България.

"Това няма да се случи скоро в България - без значение дали приказваме за нови или остарели коли. През последните няколко години в страната ни има огромен растеж на продажбите на дизелови коли ", разяснява екологът Боян Рашев в предаването "Събуди се " по NOVA.

Колегата му Георги Стефанов съобщи, че статистиката демонстрира, че 8-10% от дизеловите коли мощно замърсяват въздуха. Контролът при техническите прегледи би трябвало да е по-строг, добави още той и е безапелационен, че това няма да бъде задоволително, тъй като в страната ни няма химически разбор на атмосферното замърсяване в градовете.

"Трябва да следваме европейските политики, само че в същото време икономическата действителност у нас е друга ", добави още Стефанов.

Първи сме по смъртност от замърсен въздух

Фандъкова отхвърля въздухът в София да е най-мръсен

"Не мисля, че сходна възбрана би се отразила на търговците,

тъй като ние се съобразяваме с модата. Пазарът сега изисква малко повече бензинови коли ", разяснява търговецът на коли Илиян Дойчев.

Боян Рашев съобщи, че битовото отопление също има огромна тежест в казуса със замърсяването на въздуха.

Експертите са безапелационни, че българите би трябвало да бъдат насърчвавани да купуват различен тип горива и коли. Така пазарът ще се преориентира, а мисленето на потребителите ще се промени.

Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР