Редица проучвания сочат, че младите хора в Европа все по-рядко

...
Редица проучвания сочат, че младите хора в Европа все по-рядко
Коментари Харесай

Това е много гнусна мода: Зависимостите на младите в България

Редица изследвания сочат, че младежите в Европа все по-рядко протягат ръка към алкохола и цигарите. В същото време обаче техни други възможности получават все по-голяма известност. И до момента в който към този момент няколко години управляващите се пробват да се преборят с потреблението на божествен газ за развлечение, електронните цигари и никотиновите торбички (наричани и паучове) все по-често попадат в джобовете на младите. Какви са рисковете и по какъв начин може да бъде лимитирана използването им, съобщава 

Никотин, който може да се приема на всички места

" Имаш потребност непрекъснато от него. Достъпно е на всички места - даже в самолета или в операционната. Винаги е в джоба ти ", споделя Христина*. От година тя употребява никотинови паучове и споделя, че са се трансформирали в част от всекидневието ѝ. " След като хапна, си взимам един. Сутрин, когато се събудя. Или когато ми е скучно ", споделя лекарката. 

Христина е доктор в болница в чужбина. Никотиновите торбички се оказват асистент даже когато е на работа. " Тъй като имам дълги смени, би трябвало да отвръщам незабавно щом ми звъннат. По този метод се съвземам, ставам по-концентрирана. Ефектът е като на кафето, само че стартира да работи за секунди. "

Лекарката въпреки всичко осъзнава, че развива взаимозависимост и желае да ограничи използването на никотиновия артикул. " Проблемът е, че концентрацията на никотин в този артикул е доста висока и елементарно се пристрастяваш. Знаем, че никотинът е втората най-пристрастяваща субстанция след хероина ", изяснява тя. И показва отрицателните резултати: " От него ти се разранява венецът. Соковете от този никотин пък се стичат и в корема, което като се изключи че провокира рефлукс, сигурно не е потребно ", обобщава тя. Към това се прибавят и добре известните отблясъци на никотина върху съдовата система и репродуктивните качества. 

" От снусовете (тютюневи торбички, които са неразрешени в целия Европейски Съюз с изключение на в Швеция, никотиновите паучове се считат за техен законен сурогат - б.а.) ми става неприятно, в действителност не разбирам по какъв начин го вършат останалите ", споделя Петър*. Но доста от приятелите му ги употребяват. И освен. " Един граничар, който ми ревизираше документите на летището, си беше наредил шест кутии пред себе си. Наблюдавах го по какъв начин си жабури устата, очевидно си го употребява непрекъснато. Този вид хора не могат да отидат да пушат, само че могат да употребяват тази опция на всички места. "

Вредите от електронните цигари към момента не са ясни

Докато си приказваме с Петър, той държи електронна цигара в ръката си. От към година тя е неизменим негов сателит, когато излезе с другари на по чашка. И въпреки да твърди, че не е развил взаимозависимост, тъй като не я пуши в всекидневието си, схваща за какво е-цигарите са на всички места. " Вейповете станаха опция на наргилето. Рекламите им са на всички места в обществените мрежи ", споделя Петър, който е икономист. " Инфлуенсърки и моделки провеждат игри и ги подаряват. Те имат този " куул фактор ". Рекламната акция на една от марките е " Новото секси ". И при подрастващите това става съвременно. "

В своя обява Световната здравна организация отбелязва (СЗО), че тютюнопушенето измежду младежи в Европа продължава да понижава в последните години. В същото време обаче от СЗО следят растеж в потреблението на нови тютюневи и никотинови произведения - в това число електронни цигари. Според изследване на учени от Финландия, Съединени американски щати и СЗО, което проучва данни от 32 страни от Европа, 13,3% от девойките и момчетата на възраст сред 15 и 16 години са употребявали цигари, 10,6 % - електронни цигари, а 27,3 % - и двете. 

" В България от никотиновите артикули най-употребявани са цигарите, по-късно електронните цигари ", споделя пред Дъждовни води Александър Панайотов, който управлява Националния фокусен център за опиати и наркомании (НФЦНН) към Националния център по публично здраве и разбори. Панайотов също акцентира, че необятната рекламна акция на електронните цигари способства за растежа в използването. При наргилетата пък да вземем за пример честата приложимост се дължи на огромното предложение по заведения, изяснява социологът. Относно никотиновите торбички той споделя, че използването им пораства, въпреки да не са чак толкоз публикувани. " Но са нещо съвременно ", добавя Панайотов.  

Ръководителят на НФЦНН вижда и друга забавна наклонност измежду младите - използването на марихуана понижава. " Моето евентуално пояснение за понижената приложимост на канабис е високото предложение на други артикули за пушене - електронни цигари, устройства за нагряване на тютюн, наргилета ", споделя той. В същото време е значимо да се означи, че вейповете, съдържащи хексахидроканабинол (HHC), който е опция на марихуаната и главното интензивно вещество в нея - тетрахидроканабинол (THC) - също набират известност. 

Колко нездравословни обаче са електронните цигари? Както университетът " Джонс Хопкинс " отбелязва в своя обява: " няма подозрение, че вейпингът ви излага на по-малко токсични химикали, в сравнение с пушенето на обичайни цигари ". В същото време обаче дълготрайните резултати към момента не са изследвани задоволително, означават от университета в Балтимор. 

Все повече пулмолози сигнализират за белодробно заболяване, което се провокира от електронните цигари. Лекарите към момента не са безапелационни какви са аргументите за него, както и какво е въздействието на доста от химикалите в устройствата, изключително в дълготраен проект. 

Проблемът с райския газ не е решен

И до момента в който евентуалните здравословни последствия от използването на електронните цигари към момента са обект на спор сред лекари, учени и производители, то за тежките вреди от използването на друго вещество, известно измежду младите, специалистите са безапелационни. Това е точно райският газ. 

" Удря те много крепко първите няколко секунди. След това те държи в леко необичайно положение. При разбъркване с алкохол даже известно време по-късно се чувстваш несъответстващ. " По подобен метод Стоян*, млад ИТ експерт, разказва резултата от райския газ пред Дъждовни води. Голям брой хора от обкръжението му използват постоянно, някои от тях в немалки количества и в домашни условия. Младият мъж споделя за собствен непосредствен другар, който непосредствено изпада в безсъзнание в дискотека поради един единствен балон и получава контузия на главата. 

Стоян споделя, че използването на балони с божествен газ е " извънредно финансово неизгодна " - поради краткотрайния резултат и високата цена от към 10 лв. за балон в нощни заведения. Въпреки това младежите не престават да хвърлят парите си напразно, употребявайки " моментното благополучие " като мотив за обществен контакт. " Вече е съвременно да почерпиш дама с балон, не с пиво ", добавя шеговито младежът. 

ИТ експертът е уверен, че продажбата и потреблението на божествен газ не е намаляла с въвеждането на рестриктивните мерки тази година и макар честите инспекции. " Печалбите, които генерират, изключително питейните заведения, от продажбата на балони, са големи. Спокойно могат да си платят санкцията ", добавя той. 

Медици, работещи в отделения по токсикология и психиатрия, споделят, че въпреки случаите при тях да са намалели, те надалеч не са изчезнали. Освен по заведения, доста хора използват божествен газ и вкъщи. Според проучване на НФЦНН от 2022 година към 40% от студентите и 20% от учениците в България са пробвали божествен газ най-малко един път, изяснява Александър Панайотов.

" Това е доста гнусна мода ", споделя анестезиологът Мирослав Ненков. " Райският газ може да замести кислорода в белия дроб, който е витално значим, може да понижи броя на белите кръвни кафези, само че най-лошото е, че в композиция с марихуана провокира психози. " Последното удостоверява пред Дъждовни води и психиатър от столична болница, който се е сблъсквал с сходни пациенти. При някои хора психозата е краткотрайна - 24 часа или 48 часа - при други зрителните халюцинации остават. Има пациенти, които след това са диагностицирани с шизофрения. " Ниската цена и неприятното качество могат да убият нашите деца ", предизвестява лекар Ненков. 

Каква е предварителната защита?

" Рекламите на вейповете са на всички места - инстаграм, билборди. Това би трябвало да се спре, както стана и с цигарите ", споделя Петър. Макар цигарите към момента да преобладават на пазара на никотинови произведения, измежду най-младите те не са толкоз известни. " Цигарите към този момент не са " куул ", обобщава Петър. Относно никотиновите торбички, Христина не вижда друго решение с изключение на възбрана. " Много е налично и може да се употребява на всички места ", счита тя. 

За райския газ лекар Ненков споделя нещо, което е годно за злоупотребата с всички нездравословни вещества от страна на младите: " С ограничавания няма да стане, просто ще му се вдигне цената. Ще стане с обучение. Но преди всичко е домът. " Александър Панайотов от НФЦНН обобщава: " Трябва да се има поради, че предварителната защита не би трябвало да бъде ориентирана единствено съответно към младежите, само че и към техните родители, учители. Тъй като средата към учениците е доста значима ".

*Имената на част от събеседниците са изменени по тяхно предпочитание.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР