Редица продукти, традиционни за родната трапеза, оглавяват чужди класации и

...
Редица продукти, традиционни за родната трапеза, оглавяват чужди класации и
Коментари Харесай

Коя родна подправка оглави световна класация?

Редица артикули, обичайни за родната софра, оглавяват непознати ранглисти и са търсени и желани от потребителите надалеч отвън рамките на България, защото са извънредно потребни и са потвърдили благотворното си влияние върху организма.

Подобни храни, основани с грижа за здравето и притежаващи ненадминати свойства, качества и успеваемост, са да вземем за пример българското киселото мляко и медът. Наред с храните по върховете на международна ранглиста се подреди и родна фалшификация, позната на трапезата на старите българи от епохи, обичана, желана и употребена и през днешния ден у нас – шарената сол.
Какво съставлява шарената сол?
Знаете ли какво тъкмо съдържа вкусната и ароматна българска фалшификация, която постоянно слагате на трапезата си? Шарената сол съдържа кимион, червен пипер, мащерка, босилек, сушени листа от сминдух, чубрица и, естествено, сол. Комбинацията от няколко подправки и билки я прави толкоз ароматна, въздействаща и придаваща екстра усет на редица ястия. Балансът на тези подправки и изборът на такива, потребни за здравето, прави шарената сол и с удобно влияние върху организма и средство за подкрепяне на лекуването на болести. Така да вземем за пример мащерката, вложена в шарената сол, е чудесна билка, която намира приложение при бронхит и болести на дихателните органи.
Коя ранглиста оглави родната фалшификация?


Шарена сол. Снимка: Politikaner / CC BY-SA 3.0

Световноизвестният уебсайт Taste Atlas направи ранглиста на подправките по света, в която българската шарена сол е на челно място. Тя е разказана като обичайната българска фалшификация, позната от незапомнени времена, присъстваща на масата и употребена както за ястия, по този начин и за самун. Спомената е и традицията за посрещане на скъпи посетители точно с самун и сол. Във въпросната международна ранглиста шарената сол изпреварва даже миксове от Мароко, Мексико, Ямайка, Индия, Япония, Съединени американски щати и редица други страни, известни с подправките си и културата си. Оценена е с 4.9 точки от 5 вероятни по всички критерии, което ѝ отрежда почетното първо място и я трансформира в следващия знак на кулинарното ни благосъстояние и в мотив за горделивост.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР