Редица празнични прояви в столицата за Деня на труда. Синдикатите

...
Редица празнични прояви в столицата за Деня на труда. Синдикатите
Коментари Харесай

Празнични прояви в София по случай Деня на труда

Редица празнични прояви в столицата за Деня на труда. Синдикатите означиха празника с блокада на  " Орлов мост " с претенции за по-високи заплати , с шествия и концерт. Традиционно и Българска социалистическа партия отпразнува 1 май в Борисовата градина.

 

Десетки представители на КНСБ развяха флагове под мотото " За правото на съдружие и почтени заплати ". И желаеха в Деня на труда да бъдат чути - минималната заплата да стане 850 лв. от 1 юли и най-малко 1000 до края на годината.

 
Все по-трудно хората връзват двата края. Това би трябвало да чуят политиците, вместо да изясняват на хората с едни милиардни цифри по какъв начин няма пари в страната и по какъв начин ще банкрутираме, което не е правилно.
Пламен Димитров, президент на КНСБ

Според синдикатите главните проблеми са в държавната администрация, където заплатите са ниски и липсват младежи.

„ Започнахме подписка в цяла България, във всички териториални поделения на Национален осигурителен институт, с искане за 30% нарастване на заплатите. Един новопостъпващ чиновник с висше обучение взима начална заплата 1000 лв.. Това е нещо, което не може да се допусне, защото скоро минималната работна заплата ще се изравни със заплатата на специалистите в Национален осигурителен институт “, сподели Георги Георгиев от Синдиката на работещите в Национален осигурителен институт.

" Взимаме смешни заплати. Не може хората, които събират парите на цялата страна, които са виновни постъпленията на страната да са такива,каквито са, за тях да няма задоволително пари. Ние сме работещи небогати ", уточни Наташа Рангелова, чиновник в Национална агенция за приходите.

" Числеността ни е малко над 300 души, 310, а би трябвало да бъдем 380. 20% от щата е незапълнен, това се дължи на ниското възнаграждение. Нашите заплати са надалеч от междинните за бранша с към 500 лв. ", показа Михаил Иванов от Синдиката на архивистите.

По традиция Българска социалистическа партия събра симпатизантите си в Борисовата градина и ги поздрави с български песни.

Лидерът на левицата изиска обективни приходи за работещите хора. 

 
Всички издигаме глас за това да има положителни условия на труд, почтено възнаграждение и почитание към труда на работещите хора. За страдание, служебният бюджет не планува увеличение на минималната работна заплата от 1 юли, ние ще го внесем в Народното събрание и ще се борим за това.
Корнелия Нинова, ръководител на Българска социалистическа партия

За Euronews Bulgaria Християна Димитрова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР